- TM 5
Składniki
posypka
- 1 jajko
- 30 g sezam
Ciasto
- 500 g mąka, typ: 750
- 20 g drożdże świeże
- 3/4 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki cukier
- 1 jajko całe, średniej wielkości
- 220 g woda, letnia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do zimnego piekarnika wstawić blachę z bułkami. Ustawić temperaturę 200 stopni (góra/dół) piec 25 minut.
--------------------
W zależności od piekarnika czas może być trochę inny +/- 5 minut. Wyjąć jak będą rumiane. Można sprawdzić wykałączką, nakłuwająć bułkę. Jeżeli nie będzie na wykałaczce ciasta, znaczy, że są okej
Wszystkie składniki na ciato umieścić w "Blokada naczynia miksującego" .
włączyć interwał "Ciasto" 4 minuty.
Ciasto powinno być elestyczne i lekko lepkie.
Uformować bułeczki po ~50 g, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Rozbełtać jajko, posmarować bułki. Posypać sezamem. Odstawić na 15 minut.
Pieczenie
Przygotowania ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobre. Polecam. Moje dzieci również się nimi zajadaly
Bardzo dobre bułeczki. Ja dałam mąkę zwykłą pszenną 300g i 200g mąki typ 1150 oraz drożdże suche, bo akurat już nie miałam świeżych. Wyszły oczywiście sporo cięższe (dodałam ciut więcej wody do ciasta), ale w smaku są ok . Polecam!
Bułeczki smaczne...
Sprawdzone i smaczne. Ładnie wyrosły i są świeże nawet na drugi dzień.
Dzięki za przepis
Bułeczki fantastyczne ,szybko się robi i super smakują .
dziś z rana zrobiłam na śniadanie, super smaczne i szybko się robi.....polecam, rodzinka zadowolona, szybko i tanio i smacznie, szczególnie na poranne czy wieczorne posiłki.!!!!!!!!!! na pewno będę jeszcze robić!
Super przepis, bułki wyszły przepyszne.
Najlepsze bułki jakie piekłam, dałam 250g mąki żytniej typ 720 i 250g pszennej. 20 min i były gotowe.
Are you sure to delete this comment ?