4.5 (29)
thumbnail image 1
thumbnail image 1thumbnail image 2thumbnail image 3thumbnail image 4thumbnail image 5
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

CIASTO

  • 1 jajko
  • 155 g mleka 3,2 %
  • 5 g soli
  • 5 g cukru
  • 100 g ciepłej wody (nie wrzątek)
  • 550 g mąki pszennej TYP 480 + ok. 5-10 g do wyrobienia i opruszenia
  • 20 g drożdży świeżych
  • 35 g masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. ZACZYN
  1. Do naczynia miksująego wlać mleko, rozkruszyć drożdże i cukier + szczypta soli. Wymieszać 3 min./37stopni/obr.2. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.

  2. 2. CIASTO I WYRABIANIE
  3. Do zaczynu dodajemy resztę składników. Wyrabiamy 3 min/Ciasto"Ciasto" . Sprawdzamy wyrobioną masę. Jeśli się klei dosypujemy 1-2 łyżki mąki i ponownie wyrabiamy 3 min./Ciasto"Ciasto" . Gdy masa ładnie odchodzi od brzegów naczynia miksującego, przekładamy ją do misy. Przykrywamy ściereczką/pieluszką i pozostawiamy na 60 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    Po godzinie wyciągamy ciasto z miski na opruszony blat. Lekko dłońmi naciskamy, by usunąć nadmiar powietrza - nie wygniatamy.

    Rwiemy kawałeczki i formujemy kuleczki, po czym obtaczamy w mące/opruszamy. Rozkładamy na papierze, który umieszczamy na blaszce piekarnika. Przykrywamy ściereczką/pieluszką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia.

    W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni/termoobieg.

    Następnie nacinamy środki bułek nożem.

  4. 3. PIECZENIE
  5. Do nagrzanego piekarnika wkładamy blachę na której na papierze mamy ułożone nasze bułeczki i pieczemy ok. 15-20 min.

    Przyrumieniamy - jak kto lubi tmrc_emoticons.)

  6. CHRUPKA SKÓRKA, MIĘCIUTKIE I PACHNĄCE W ŚRODKU tmrc_emoticons.) PYCHA

Porady

SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

BUŁKI POZNAŃSKIE

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: