thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
1h 6min
Czas całkowity
1h 31min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 100 g siemienia lnianego
  • 100 g pestek dyni
  • 50 g drożdży świeżych
  • 600 g przegotowanej ciepłej wody
  • 1 łyżki łyżka stołowa soli
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g mąki żytniej
  • 1 łyżki łyżka stołowa octu baslamicznego
  • 400 g kaszy gryczanej, lub mąki gryczanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do suchego naczynia wysypać kaszę i zmielić 1min /10obr przesypać do miski.

  2. Wlać wodę dodać drożdze ( jeśli woda jest zimna to 1min/37c/2obr)

  3. Następnie dodać mąkę i zmieloną kaszę , sól 7minBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto"

     

  4. Dodać resztę składników (pestki słonecznika, dyni siemie lniane) ocet 2minBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto"  ewntualnie kopstyką wynieszać. Ciasto powinno być luźne.

  5. Włożyć do wysmarowanej blaszki ( ja mam na 6 szt bułeczki -chlebki l

     

  6. pozostawić do wyrośnięcia 20-30 min można posypać pestkami według uznania 

  7. piec w nagrznym piekarniku 185c 25min

Porady

potrzebna blaszka do bułek lub forma silikonowa 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

BUŁKI GRYCZANE

Wydrukuj:

Komentarze