Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
--
- TM 31
opublikowany: 03/05/13
zmieniono dnia: 06/05/13
Składniki
- 1000 g mąki pszennej
- 3 jaja duże
- 3 łyżki octu winnego, lub 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczki soli
- 0,5 litra mleka letniego
- 40-50 g drożdży świeżych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia wsypać mąkę, na wierzch pokruszyć drożdże i zalać odrobiną mleka. Odczekać 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. 5 min/obr. interwał (co jakić czas łopatką zdejmować ciasto ze ścianek naczynia). Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i krótko wyrobić. Kulę ciasta podzielić na 4 części. Każdą z tych części rozwałkować na okrąg o średnicy ok 30-35 cm i grubości ok 1 cm.Pierwszy placek ciasta smarujemy dokładnie rozpuszczonym masłem, przykrywamy drugim płatem ciasta i znów smarujemy i tak postępujemy ze wszystkimi czterema kołami. Wierzch ostatniego również powinien być posmarowany. Teraz dzielimy równo na 16 kawałków jak tort.Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Każdy trójkąt ciasta drożdżowego zwijamy dokładnie jak rogale począwszy od najszerszej części do najwęższej i układamy w tortownicy (11 dookoła a 5 w środek tak jak na zdjęciu.) Wierzch polać ewentualnie pozostałym masłem. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30-35 minut (do suchego patyczka) w temp 200 stopni. Jeśli w trakcie pieczenia chlebek zbyt bardzo będzie się rumienił - przykryć folią aluminiową.
Porady
przepis zaczerpnęłam ze strony "moje pasje"
//mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/05/bugarski-chlebek-sonecznik.html
polecam- pycha!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Super przepis ,robiłam chlebek w lecie na grilla.Wyszedł super
baaardzo się cieszę, że wszystkim Thermomaniaczkom ten chlebek wychodzi i smakuje !!
dziękuję za wpisy i pozdrawiam
Dzisiaj piekłam jako dodatek do grila, goscie byli zachwyceni. Polecam
Droga Hanno,
jak napisałam poniżej przepisu zaczerpnęłam go ze strony j/w i nie wiem dlaczego i po co ten odpoczynek drożdży
Wstawione fotki są mojego autorstwa; Upiekłam wczoraj to ciasto i dziś na majówkę było rewelacją !!!
W oryginalnym przepisie jest podane 40 g drożdży, ale mi wydawało się trochę mało więc dałam 50 g, dlatego tak wpisałam , ale oczywiście możesz dać 40 g jak jest oryginalnie
Co do ilości mąki i pracy TM- też miałam obawy czy TM da radę ale dał !! pomagałam tylko troszkę kopystką, zresztą po podwojeniu objętości jeszcze raz lekko zagniatasz więc na pewno wyjdzie i Tobie wspaniałe ciasto
Smakowo rewelacja- jeśli ktoś lubi ciasta drożdżowe, niezbyt słodkie to warto spróbować. Zawsze można poprzestać na jednym razie, choć osobiście myślę, że na tym się nie skończy
jeszcze raz polecam i smacznego
Chlebek upieczony i zjedzony. Ja pieke z polowy porcji, raz robilam na slodko, a raz z ziolami, czosnkiem i serem do grilla. Obie wersje pyszne Musze powiedziec ze to puch a nie chlebek
Dzisiaj znowu bede piekla, tym razem krazki posmaruje maslem i delikatnie dzemem, reszte jak w przepisie.
Weroniko, każdy sposób dobry a jak jeszcze wychodzi smacznie to już w ogóle jest super!
oczywiście, że można podzielić ciasto na 2 części, można też w ogóle zrobić z połowy składników jak ktoś ma małą forenkę pomysłowość wręcz wskazana
Twój chlebek też wygląda wspaniale i wierzę, że tak też smakuje!!
pozdrawiam sedrdecznie!
p.s. ja też śledzę Twoje przepisy aga
Wypròbowany, bardzo smaczny Thermos dal rade wymieszac, choc, az mi sie serce sciskalo, jak pracowal ... Nie bede go wiecej tak przesilac, bede robila po polowie, ale pròbe przeszedl na 6+ i chlebek pyszny Pozdrawiam
[[wysiwyg_imageupload:619:]]
Ps. zrobilam w kwadratowej blaszce, bo wszystkie okragle mialam zajete.... Skonczyly mi sie przy okazji i jajka, wiec popedzlowalam mlekiem, ale wyszlo super i tak
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
cieszę się, że smakował przez to, że jest "składany" fajnie się później rwie chyba nie może nie wyjść...?
pozdrawiam
Upekłam ten chlebek REWELACJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jola
ale kusicie kobitki tymi ciastami, chlebkami i buleczkami
Mogla bym do ktorej wpasc i sobie cos upiec, moj piekarnik jak by to powiedziec ladnie sie popsul!
Na nowa kuchenke musze poczekac ok 3 tyg.
Oczywiscie przepis dodaje do ulubionych
Are you sure to delete this comment ?