Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 38min
porcja/porcje/porcji
16
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
CIASTO
- 25 gramów drożdży świeżych
- 1 łyżeczki cukru
- 0,3 litra mleko letnie
- 350 gramów mąka pszenna typ 450
- 350 g mąka pszenna typ 650
- 2 porcje jajka kurze
- 25 g masło miękkie
- 2 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Zalać 50ml (3-4 łyżki) letniego mleka i dodać cukier. Całość wymieszać 3min/obr2 (można podgrzewać w trakcie mieszania do 37 stopni) (tak aby zaczyn spienił się). Odczekać 15 min, aż zaczyn podwoi swoją objętość
- Dodać mąkę, sól, miękkie masło, roztrzepane jajka i mleko - 3min/"Blokada naczynia miksującego" "Ciasto"
- Ciasto przełozyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 45min. (aż ciasto podwoi swoją objętość)
- Z wyrośnietego ciasta uformować bułeczki (wielkość według uznania - mi wychodzi ok 14 bułeczek dość sporej wielkości), obtoczyć delikatnie w mące - ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryć sciereczka i odczekac 10 min. Gdy bułki wyrosną naciąć na każdej z nich dość głęboki rowek
- wstawić bułki na blasze do wczesniej nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec ok 15-20 min aż się lekko zarumienią.
Domowe bułeczki wrocławskie /poznańskie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Wyszły bardzo dobre mimo modyfikacji
1) Nie miałam drożdży świeżych, dałam drożdże w proszku
2) Mąki pszennej miałam tylko 250g, uzupełniłam orkiszową, bo innej nie miałam w domu
Are you sure to delete this comment ?