- TM 31
Składniki
- Składniki na 10 sztuk:
- 500 g mąki pszennej, chlebowej
- 2 łyżki cukru, (1 + 1)
- 1 łyżeczka soli
- 1¼ łyżeczkisuchych drożdży (5 g) lub 10 drożdży świeżych
- 300 ml wody
- 1 żółtko do glazury
- 3 łyżki ziaren do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Składniki połączyć czas. 5 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię, podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę/bułeczkę, następnie omączonym palcem zrobić w kulce otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy - to dwoma palcami).
Tak przygotowane bajgle kłaść na powierzchnię oprószoną mąką i zostawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Kiedy są prawie gotowe w szerszym garnku zagotować 2 litry wody, do której dodać pozostałą 1 łyżkę cukru. Doprowadzić do wrzenia. Ostrożnie kłaść na wodzie wyrośnięte bajgle, gotować 1-2 minuty z każdej strony.Wyjąć z wody i położyć na np. folię aluminiową do osuszenia.
Przygotować blachę do pieczenia, oprószyć mąką lub wyłożyć papierem. Kłaść odcieknięte bajgle (mogą być jeszcze ciepłe). Posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą lekko złote. Studzić na kratce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Są niesmaczne - chodzi o samo ciasto i nie chcą się upiec - nie polecam ich robić a jak już to bardziej doprawić ciasto bo jest mdłe i gumiaste. Przepis jest też bardzo stary czego nie zauważyłam.
mamoska: probowalas robic jeszcze raz ? bo chce wyprobwac anie wiem czy wychodza w koncu czy nie ;D
Ja chyba coś zrobiłam nie tak bo wyszły niesmaczne i gumiaste
mamoska
"Ciasto"
mamoska
Robilam te obwarzanki już kilka razy Sa przepyszne Ich jedyna wada jest to, że znikaja dużo szybciej niż się je robi Dzięki za przepis Polecam każdemu
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?