thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
4 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 150 g pszenicy
  • 300 g wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 g soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wsypać pszenicę, zemleć 1 min/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.
    3. Dodać wcześniej zmieloną pszenicę, mąkę i sól, wyrobić 3 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" . Z ciasta uformować kulę, włożyć do dużego naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na noc do wyrośnięcia (8 do 12 godzin).
    4. Następnego dnia ciasto podzielić na 4 równe części, uformować kule, a następnie rozwałkować w kształt walców(o długości 30 cm). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną, zostawić w ciepłym miejscu na 2 - 2 ½ godziny do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 240°C. Umieścić na najniższym poziomie pustą blachę do pieczenia.
    5. Bagietki zwilżyć wodą i oprószyć odrobiną mąki. Przy pomocy ostrego noża naciąć ukośne rowki na powierzchni każdej z bagietek. Włożyć bagietki do piekarnika, ostrożnie wlać filiżankę wody na powierzchnię gorącej blachy (umieszczonej na najniższym poziomie), piec bagietki w nagrzanym wcześniej piekarniku w temp. 240°C przez 20 - 25 minut. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bagietki tradycyjne

Wydrukuj:

Komentarze