thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Zupa z grzybami w pięciu smakach

  • 100 gramów kapusty pekińskie, pokrojonej na kawałki
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 200 gramów makaronu ryżowego, suchego Vermicelli
  • 180 gramów marchwi, pokrojonej na kawałki
  • 35 gramów oliwy z oliwek
  • 3 ząbki ząbka czosnku
  • 10 gramów czerwonej papryczki chili
  • 10 gramów korzenia imbiru, świeżego, pokrojony na 2 mm plastry
  • 400 gramów boczniak, świeży, pokrojony na 5-7 cm kawałki
  • 40 gramów sos sojowy
  • 10 gramów soku z cytryn
  • 1 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczki przyprawa chińska 5 smaków, w proszku
  • 4 łyżeczki olej sezamowy, prażony
  • 4 łyżeczki ziaren sezamu, białego
  • kolendra, świeża, do dekoracji
  • 1 litra wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć kapustę i koncentrat bulionu warzywnego, rozdrobnic 5s/obr 5. Przełożyć na dno innego garnka.

  2. Makaron ryżowy połamać na 10 cm kawałki i przełożyć do garnka na wyłożoną kapustę.

  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć marchew, 25 g oliwy, rozdrobnić 4s/obr. 5. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i dusić 4 min/120°C/obr. 1. przełożyć z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na makaron.

  4. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć czosnek, chili, imbir, 10 g oliwy, rozdrobnić 3s/obr. 8. składniki zgarnąć na dno Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i dusić .

  5. dodać bocniaki, sos sojowy, sok z cytryny, cukier i przyprawę chińską 5 smaków, dusić 40 sek/120°C/Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" /obr.1. Skłądniki zgarnąć na dno Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i dusić kolejne 3min 30s/120°C/obrMieszanie"Mieszanie" . Przełożyć i rozprowadzić równomiernie do garnka na wcześniejsze skłądniki, dodać olej sezamowy, i sezam.

  6. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, 5sek/obr. 10, następnie gotować 10 min/100°C/obr. 1, zalać skłądniki w garnku, przykryć pokrywką pozostawić na ok 10 15 min. Wymieszać wszystko i podawać w miseczkach z świeżą kolendrą.

Porady

Potrzebny garnek z przykrywką o pojemności ok 2 litrów

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa z grzybami w pięciu smakach

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?