Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 12/02/21
zmieniono dnia: 12/02/21
Składniki
Zupa z grzybami w pięciu smakach
- 100 gramów kapusty pekińskie, pokrojonej na kawałki
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 200 gramów makaronu ryżowego, suchego Vermicelli
- 180 gramów marchwi, pokrojonej na kawałki
- 35 gramów oliwy z oliwek
- 3 ząbki ząbka czosnku
- 10 gramów czerwonej papryczki chili
- 10 gramów korzenia imbiru, świeżego, pokrojony na 2 mm plastry
- 400 gramów boczniak, świeży, pokrojony na 5-7 cm kawałki
- 40 gramów sos sojowy
- 10 gramów soku z cytryn
- 1 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczki przyprawa chińska 5 smaków, w proszku
- 4 łyżeczki olej sezamowy, prażony
- 4 łyżeczki ziaren sezamu, białego
- kolendra, świeża, do dekoracji
- 1 litra wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć kapustę i koncentrat bulionu warzywnego, rozdrobnic 5s/obr 5. Przełożyć na dno innego garnka.
- Makaron ryżowy połamać na 10 cm kawałki i przełożyć do garnka na wyłożoną kapustę.
- Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć marchew, 25 g oliwy, rozdrobnić 4s/obr. 5. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno "Blokada naczynia miksującego" i dusić 4 min/120°C/obr. 1. przełożyć z "Blokada naczynia miksującego" na makaron.
- do "Blokada naczynia miksującego" włożyć czosnek, chili, imbir, 10 g oliwy, rozdrobnić 3s/obr. 8. składniki zgarnąć na dno "Blokada naczynia miksującego" i dusić .
- dodać bocniaki, sos sojowy, sok z cytryny, cukier i przyprawę chińską 5 smaków, dusić 40 sek/120°C/"Brak obrotów wstecznych" /obr.1. Skłądniki zgarnąć na dno "Blokada naczynia miksującego" i dusić kolejne 3min 30s/120°C/obr"Mieszanie" . Przełożyć i rozprowadzić równomiernie do garnka na wcześniejsze skłądniki, dodać olej sezamowy, i sezam.
- Do "Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, 5sek/obr. 10, następnie gotować 10 min/100°C/obr. 1, zalać skłądniki w garnku, przykryć pokrywką pozostawić na ok 10 15 min. Wymieszać wszystko i podawać w miseczkach z świeżą kolendrą.
Porady
Potrzebny garnek z przykrywką o pojemności ok 2 litrów
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Wegetariańska
Przepis szefa kuchni
Gotowanie
Obiad
Szybkie
Pierwsze danie
Zupa
Chińska
Gotowanie na co dzień
Chiński Nowy Rok
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?