![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/jwe37agr-64983-209638-f60be-vqkyg1vt/d5a99676-9f45-469a-89d0-faf31b67628d/main/zur-slaski.jpg)
Składniki
ŻUR ŚLĄSKI
- 1400 g bulion na wędzonce
- 200 g kiełbasy, pokrojonej w plastry
- 250 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostke
- 120 g grzybów, mrożonych podgrzybków, pokrojonych na kawałki(można zastąpić pieczarkami)
- 60 g cebuli, obranej przekrojonej na 4
- 300 g zakwasu na żur gotowego
- 4 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe, suszone
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
BULION NA WĘDZONCE
- 1500 g ciepłej wody
- 200 g kości wędzonych, pokrojonych na mniejsze kawałki
- 250 g włoszczyzny pokrojonej na kawałki, (marchew ,seler, pietruszka,por)
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe, suszone
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 3 szczypty pieprzu, mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.W naczyniu miksującym umieszczamy nakładkę na noże miksujące (jeśli nie posiadasz użyj koszyczka).
2.Do naczynia wkładamy wszystkie składniki na bulion i gotujemy 30min./100C/obr.1
3.Gotowy bulion cedzimy i odstawiamy na bok.1.Do naczynia miksującego wkładamy cebule 3s./obr.5 zgarniamy kopystką do innego naczynia.
2.Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy kiełbase do zrumienienia, po czym dodajemy kolejno zsiekaną cebule i grzyby.
3.W tym czasie do naczynia miksującego wkładamy czosnek 3s./obr.5
4.Do naczynia wkładamy ziemniaki ,podsmażoną kiełbase z cebulą i grzybami ,liście laurowe,ziele angielskie,pieprz, przyprawe uniwersalną i gotowy bulion gotujemy 12min./100C/obr.1"Obroty wsteczne"
5.Do zupy dodajemy zakwas i majeranek gotujemy 12-15min./100C./Obr.1"Obroty wsteczne"
6.Podajemy odrazu po przygotowaniu .
BULION NA WĘDZONCE
ŻUR ŚLĄSKI
Porady
1.Bulion można zastąpić 1400g wody wymieszanej z dwoma łyżeczkami (kostki bulionu na wedzonce- przepis znajdziecie w moich przepisach) lub koncentratem bulionu drowego albo warzywnym wykonanego w TM
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?