Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
ŻUR ŚLĄSKI
- 1400 g bulion na wędzonce
- 200 g kiełbasy, pokrojonej w plastry
- 250 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostke
- 120 g grzybów, mrożonych podgrzybków, pokrojonych na kawałki(można zastąpić pieczarkami)
- 60 g cebuli, obranej przekrojonej na 4
- 300 g zakwasu na żur gotowego
- 4 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe, suszone
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
BULION NA WĘDZONCE
- 1500 g ciepłej wody
- 200 g kości wędzonych, pokrojonych na mniejsze kawałki
- 250 g włoszczyzny pokrojonej na kawałki, (marchew ,seler, pietruszka,por)
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe, suszone
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 3 szczypty pieprzu, mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.W naczyniu miksującym umieszczamy nakładkę na noże miksujące (jeśli nie posiadasz użyj koszyczka).
2.Do naczynia wkładamy wszystkie składniki na bulion i gotujemy 30min./100C/obr.1
3.Gotowy bulion cedzimy i odstawiamy na bok. - 1.Do naczynia miksującego wkładamy cebule 3s./obr.5 zgarniamy kopystką do innego naczynia.
2.Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy kiełbase do zrumienienia, po czym dodajemy kolejno zsiekaną cebule i grzyby.
3.W tym czasie do naczynia miksującego wkładamy czosnek 3s./obr.5
4.Do naczynia wkładamy ziemniaki ,podsmażoną kiełbase z cebulą i grzybami ,liście laurowe,ziele angielskie,pieprz, przyprawe uniwersalną i gotowy bulion gotujemy 12min./100C/obr.1"Obroty wsteczne"
5.Do zupy dodajemy zakwas i majeranek gotujemy 12-15min./100C./Obr.1"Obroty wsteczne"
6.Podajemy odrazu po przygotowaniu .
BULION NA WĘDZONCE
ŻUR ŚLĄSKI
Porady
1.Bulion można zastąpić 1400g wody wymieszanej z dwoma łyżeczkami (kostki bulionu na wedzonce- przepis znajdziecie w moich przepisach) lub koncentratem bulionu drowego albo warzywnym wykonanego w TM
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?