Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
KREM Z SELERA NACIOWEGO I PIECZONEGO ZIEMNIAKA
- 200 g selera naciowego
- 400 g ziemniaka, obrany
- 50 g cebuli, obrana
- 50 g selera korzeń, obrany
- 50 g marchew, obrana
- 50 g pietruszki korzeń, obranej
- 2 ząbki czosnku
- 900 g wody
- 50 g Bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 20 g przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 2 szczypty pieprzu, mielonego
- 120 g śmietany, 18% tłuszczu, do zup
- 120 g chleba tostowego
- 70 g oliwa z oliwek
- 1 szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę kroimy w kostkę i wkłądamy do piekarnika na około 20min./180C ( do zrumienienia)
2. Do naczynia miksującego wkładamy ceblę, czosnek i seler naciowy 5s/obr.8 kopystką zgarniamy na dno naczynia.
3. Dodajemy 50g oliwy, dusimy 4min./VAROMA/obr.1
4. Chleb tostowy kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, posypujemy szczyptą soli i wkładmy do piekarnika na 10min.
5. W tym czasi do naczynia miksujacego dodajemy wodę, pozostałe składniki za wyjatkiem śmietany 20min./100C/obr.1
6. Po tym czasie dodajemy śmietanę i miksujemy 1min./obr.10
7. Na koniec podgrzewamy 2min./90C/obr.3
8. Gotowy krem podajemy z grzankami.
KREM
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Rewelacyjna wege zupka Polecam!!!
Pieczone warzywa w połączeniu z selerem naciowym dają super smak.
Bardzo dobra zupa.
Pyszna zupka, naprawde warta sprobowania