thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 03/14/20
zmieniono dnia: 03/14/20

Składniki

GROCHÓWKA

  • 250 g grochu suchego, połówek, łuskanego
  • 1500 g wody
  • 250 g ziemniaków, obranych,pokrojonych w kostkę
  • 100 g włoszczyzny, marchew, pietruszka,seler ( pokrojone w kawałki)
  • 200 g kiełbasy, pokrojonej na kawałki
  • 40 g oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 80 g cebuli, obranej, pokrojonej na 4
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 g majeranku, suszonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    GROCHÓWKA
  1. 1. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i czosnek , miksujemy 3s./obr.5
    2. Całość zgarniamy kopystką do innego naczynia.
    3. Do naczynia miksujacego wkładamy koszyczek z przepłukanym pod bierzącą wodą grochem
    4. Wlewamy wodę, dodajemy sól gotujemy 20min./100C/obr.1
    5. W tym czsie przesmażamy na patelni na oleju kiełbasę na złoty kolor. Pod koniec dodajemy cebulę z czosnkiem i masło.
    Dusimy do zeszklenia się cebuli.
    6. Po ugotowaniu grochu należy przesypać go z koszyczka do naczynia miksujacego w którym znajuje się woda z gotownia.
    7. Do naczynia miksującego dodajemy pozostałe składniki oraz przesmażoną kiełkasę z cebulą. Gotujemy 12min./100C/obrObroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1,5
    8. Gotową zupę podajemy bez pośrednio po przygotowaniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

GROCHÓWKA

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 2, 2024 at 13:08

    Pyszna zupa, trochę dłużej gotowałam groch i później zmiksowalam trochę, a dalej jak w przepisie. Polecam

  • października 4, 2023 at 08:59

    The article in this forum is very good, this article is very helpful for me. Nice to read your post. If you can, take a moment to play game Uno game one of the most exciting games

  • stycznia 12, 2023 at 17:43

    pyszna zupka, tylko dłużej gotowałam bo siębałam, że groch się nie ugotuje, dodałam też boczek i więcej warzyw

  • kwietnia 2, 2022 at 15:21
    5.0

    Wyszła bardzo dobra.

  • marca 31, 2020 at 08:26
    5.0

    Przepisy Pana Artura są zawsze sprawdzone. Z grochówką jedynie bym miała na uwadze, że groch mi wykipiał i nie wiem jak z zakładaniem MTej bo mi podskakiwała przy kipieniu. Zmodyfikowałabym z kiełbasą wersję i dodała boczku wędzonego - dodaje specyficznego smaku grochówce. Dodałam również ale już oddzielnie ugotowanej kapusty kiszonej, żeby podkręcić smak. Ale to moje widzimisię. Przepis jest świetny jedynie z tym kipieniem trzeba uważać i może odrobinę dłużej groch gotować bo wychodzi al dentetmrc_emoticons.)

  • marca 21, 2020 at 12:19
    5.0

    Wyszło bardzo, bardzo smacznie, tylko do gotowania grochu mniej wody, bo mi wykipiało, ale ja jestem początkująca, więc mogłam czegoś nie doczytać. Efekt końcowy mniam...

Are you sure to delete this comment ?