Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Botwinka jak u mamy
- cukier
- ocet
- 2 pęczka botwinki, pokrojonej na 1 cm kawałki
- 1 duży burak, potarty na tarce o dużych oczkach
- 2 kostki bulionowe warzywne
- 1/2 pęczka koperku, świeżego
- 2 łyżki śmietany 18%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Do wkładamy liście botwinki wraz z buraczkami, marchewką,dodajemy kostki warzywne oraz wode.
2. Gotujemy 25 min/obr1//100 stopni.
3. Dolewamy koncentrat buraczany.
4. Gotujemy 10 min/obr1//80 stopni.
5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, octem oraz cukrem.
6. Gotujemy 5 min/obr1//80 stopni
7. Dodajemy posiekany koperek oraz śmietane.
8. Gotujemy 5 min/obr1//80 stopni.
Gotowe
Najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulką oraz jajkiem.
Botwinka
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Niestety z powodu prac technicznych nie chcą mi sie dodać wszystkie składniki wiec wstawiam poniżej
1/2 pęczka koperku, świeżego
2 łyżki śmietany 18%
1200 g wody
sól
pieprz czarny, mielony
1 duża marchew, potarta na tarce o dużych oczkach
1 butelki koncentratu buraczanego
2 pęczka botwiny, pokrojonej na 1 cm kawałki
1 duży burak, potarty na tarce o dużych oczkach
ocet
cukier
2 kostki bulionowe warzywne
Grace07: 1 butelka
A ile dolać koncentratu buraczanego?