Składniki
SKŁADNIKI
- 1/2 ząbka czosnku, opcja
- 500 g śmietany min. 30%, o temperaturze pokojowej
- 1/2 pęczka pietruszki, tylko listki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, pietruszkę i rozdrobnić 2s/obr.8. Zgarnąć wszystko kopystką na dno naczynia.
2. Założyć motylek. Dodac śmietanę, ubijać ok. 2 min/obr.4, sprawdzić konsystencję, ewentualnie ubijać dalej.
3. Zawartość naczynia miksującego przelać do koszyczka, odcedzić maślankę (nie wylewać, ponieważ może się nam przydać np do zupy, czy sosu). Masło należy przepłukać pod zimną wodą i kopystką uformować osełkę, dokładnie odciskając płyn.
4. Gotową osełkę przełożyć na folię spożywczą, zwinąć w rulon, a końcówki folii mocno zwinąć
Schłodzić w lodówce.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Porady
Najlepiej kupić śmietanę o krótkim terminie przydatności do spożycia. Nie używać śmietany homogenizowanej!
Wariant:
Można użyć innych ziół
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Masełko znakomite, polecam,Moja rodzina nie chce innego
Masełko super! Moja rodzina nie chce innego, tylko to z TM. Polecam wariant z suszonymi pomidorami z zalewy i świeżą bazylią zamiast pietruszki (czosnek zostaje).
Na lato idealne na chrupiącym lekko ciepłym swojskim chlebie; do świeżych pomidorów zerwanych prosto z krzaka i ogórków kiszonych w garnku kamiennym.
Pozdrawiam, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
TO się cieszę
Od razu powiem, że jakość śmietany ma znaczenie. Najlepsze jest z tej, którą kupuję w sklepie ze zdrową żywnością. Wychodzi takie prawdziwe wiejskie masło. Z żadnej innej śmietany takie dobre nigdy mi nie wyszło. Może przy okazji sprawdzę nazwę tej śmietany, bo nie pamiętam.
Masełko znakomite, polecam