thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
50 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 02/10/14
zmieniono dnia: 26/06/15

Składniki

SKŁADNIKI

  • 1/2 ząbka czosnku, opcja
  • 500 g śmietany min. 30%, o temperaturze pokojowej
  • 1/2 pęczka pietruszki, tylko listki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, pietruszkę i rozdrobnić 2s/obr.8. Zgarnąć wszystko kopystką na dno naczynia.

    2. Założyć motylek. Dodac śmietanę, ubijać ok. 2 min/obr.4, sprawdzić konsystencję, ewentualnie ubijać dalej.

    3. Zawartość naczynia miksującego przelać do koszyczka, odcedzić maślankę (nie wylewać, ponieważ może się nam przydać np do zupy, czy sosu). Masło należy przepłukać pod zimną wodą i kopystką uformować osełkę, dokładnie odciskając płyn.

    4. Gotową osełkę przełożyć na folię spożywczą, zwinąć w rulon, a końcówki folii mocno zwinąć

    Schłodzić w lodówce.

     

     

Porady

Najlepiej kupić śmietanę o krótkim terminie przydatności do spożycia. Nie używać śmietany homogenizowanej!

Wariant:

Można użyć innych ziół

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • stycznia 16, 2017 at 07:58
    5.0

    Masełko znakomite, polecam,Moja rodzina nie chce innego

  • stycznia 16, 2017 at 07:45
    5.0

    Love

  • lipca 17, 2015 at 09:02
    5.0

    Masełko super! Moja rodzina nie chce innego, tylko to z TM. tmrc_emoticons.) Polecam wariant z suszonymi pomidorami z zalewy i świeżą bazylią zamiast pietruszki (czosnek zostaje).

    Na lato idealne na chrupiącym lekko ciepłym swojskim chlebie; do świeżych pomidorów zerwanych prosto z krzaka i ogórków kiszonych w garnku kamiennym. tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam, Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 16, 2015 at 17:04

    TO się cieszę tmrc_emoticons.)

    Od razu powiem, że jakość śmietany ma znaczenie. Najlepsze jest z tej, którą kupuję w sklepie ze zdrową żywnością. Wychodzi takie prawdziwe wiejskie masło. Z żadnej innej śmietany takie dobre nigdy mi nie wyszło. Może przy okazji sprawdzę nazwę tej śmietany, bo nie pamiętam.

  • listopada 18, 2014 at 22:22

    Masełko znakomite, polecamtmrc_emoticons.-)