Składniki
- 1000 gbardzo dojrzałych pomidorów pociętych na 4 części
- 180 g czerwonej papryki, pociętej na kawałki
- 130 g czerwonej cebuli, przeciętej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 100 goctu z czerwonego wina
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 10 ziarenek gorczycy
- 10 ziarenek pieprzu
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- szczypta pieprzy Cayenne
- 1 łyżeczka soli
- 100 g miodu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Włożyć pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, 50 g octu i zmiksować 5 sek/ obr. 7.
Gotować 40 min / temp. Varoma/ obr. 2 aby uniknąć pryskania, a para ulatywała, postawić na górze koszyczek.
Dodać pozostały ocet, przyprawy, miód i gotować 15-20 min/ temp. Varoma / obr. 2. aż do czasu, gdy tekstura będzie jednolita.
Zamienić koszyczek z powrotem z kubeczkiem.
Zmiksować 1 min/ obr. 10.
Przełożyć do słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem aż do wystygnięcia.
Można przechowywać do 3 miesięcy w lodówce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zamiast ostrej papryki i pieprzu cayene dodałam płaska łyżeczkę chili. Wyszło bardzo ostre ale aromatyczne. Dobry przepis
Mój ulubiony! Jeśli nie ma akurat sezonu na pomidory polem te z puszki. Pycha!
Super
boski
Keczup przepysznyl,ale ja dołozyłam jeszcze 2 gożdiziki i szczyptę imbiru.Poprostu przewspaniały!!!!!Dzięki za przepis!!!
świetny przepis.
Przpis rewelacyjny,zamiast miodu dodałam xilitol.Przepyszny!!!
Dodałam 3/4 łyżeczki cynamonu na 1 kg pomidorów. Wyszedł pyszny.
Keczup bardzo ale to bardzo dobry Dziękuję za przepis
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Rewelacyjny keczup!