thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
--

Składniki

  • 200 gramów sera fontina ( albo fontal)
  • 100 gramów mleka pełnotłustego
  • 10 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 2 zòltka
  • pieprz

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ser zostawic w kapieli mlecznej na co najmniej 4 godz., najlepiej na cala noc.(  Jesli zapomne, albo zaplanuje fondute w ostatniej chwili, rozdrabniam ser: 10sek / obr 5 i zostawiam w mleku na 30min. ). Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc rozmiekczony ser, razem z mlekiem: 10 min / 80° / obr 1, wylaczamy. Wlaczamy na obroty 2, dodajemy po 1 zòltku. Ustawiamy na: 7 min / 80° / obr 2. Gotowe. Polewamy makaron, polente lub ryz ( Pilaf), posypujemy na wierzchu pieprzem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Fonduta serowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 25, 2012 at 09:00

    Elu, odświeżyłaś mi pamięć: taką kaszkę mannę kiedyś, dawno, gotowała moja mama, właśnie do rosołu. Mnie to nie bardzo smakowało, wtedy jeszcze byłam wybredna w jedzeniu. Teraz spróbuję z polentą w innym wydaniu.Zrobię z białą kiełbaską i cebulką.  Ciekawa jestem jak moi wybredni domownicy ją ocenią? Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • września 9, 2012 at 14:11
    5.0

    Super pomysł. Bardzo lubię makaron z sosem serowym, mniam tmrc_emoticons.D dzięki Vercia za przepis, a polenty nigdy nie jadłam, więc z chęcią zrobię jak zamieścisz przepis tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • września 9, 2012 at 11:46

    Prawie sie zgadza, Elutmrc_emoticons.) . Dokladnie kukurydzianatmrc_emoticons.)  Jest to danie wloskie , tradycyjne, od niepamietnych czasòw. Kiedys bylo daniem ubogich, podawane prawie bez okrasy, w zaleznosci od portfela. Obecnie jest wspanialym daniem, bardzo zdrowym. Podobnie,jak zdarzylo sie z chlebem ciemnymtmrc_emoticons.;) . Kiedys czarny chleb byl dla biedakòw. A potem ludzie zmadrzeli i odkryli, ze jest zdrowszyBig Smile . No i kosztuje wiecej, jak bialytmrc_emoticons.;) Przepis podam wkròtce, w ròznych wersjachBig Smile Kasza manna, zas, uzywana jest tu, miedzy innymi, do wspanialych kopytek rzymskichBig Smile  Tez podam przepis, warto spròbowactmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  .

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • września 8, 2012 at 23:09

    Ja w ten sposób gotowałam i podawałam kaszę mannę lub kukurydzianą, gdy nasze dzieci były małe. Pamiętam jak w nocy z soboty na niedzielę stały w kuchni rozstawione talerze z tężejącą kaszką a rano kroiłam na kwadraty ok. 2x2cm i potem dzieci jadly z rosołem. A czasami któreś z dzieci wyjadało w nocy taką kaszkę prosto z talerza i rano miałam niespodziankę  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)   Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • września 8, 2012 at 23:05

    Gabrysiu, polenta to kaszka (a jeszcze lepiej mąka) kukurydziana gotowana na wodzie, rosołku lub mleku (w zależności jak chcemy ją podać). Polskie wydanie to kasza manna gotowana na gęsto, wylewana na foremkę lub płaski talerz przepłukany zimną wodą i wygładzona. Po wystygnięciu (najlepiej kilka godzin albo przez noc) kroimy taką masę na kwadraty i podajemy jako dodatek do rosołu (taką postać pamiętam z dzieciństwa  Love  tmrc_emoticons.;). Jeśli gotowana na mleku to możemy podać na słodko z przecierem owocowym i bitą śmietaną; a najlepsza jest odsmażana na masełku i podana z sosem serowym lub z grzybowym  tmrc_emoticons.)  mniammm

    A teraz proszę Veronikę, czy się dobrze wypowiedziałam  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • września 8, 2012 at 22:27

    Nie ma sprawytmrc_emoticons.)  Postaram sie zrobic ktòregos dnia, teraz, razem z dodatkami, sosemtmrc_emoticons.p  Pychotatmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p  W jakiej wersji sie nie poda, zawsze jest pysznatmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p . Podam najszybciej jak sie daBig Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • września 8, 2012 at 22:21

    Poczytałam o serach podpuszczkowych  i rozumiem, że mozna go zastąpić np. parmezanem. Polenta jest może dobrze znana we Włoszech, bo to włoska potrawa ludowa (w/g vikipedii)- poczytałam. U nas nie jest powszechna i chyba niewiele osób ją przygotowuje i wie jak spożywac. Może pokusisz się Veroniczko do zamieszczenia przepisu na tę polentę i dodasz komentarz z czym i jak ją jeść? tmrc_emoticons.;) Love Sądzę, że nie tylko ja jestem w tej dzidzinie laikiem.tmrc_emoticons.)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • września 8, 2012 at 21:58

    Gabrysiu, nie wiem czy jest taki ser, jest wloski, ale mozna go zastapic innym, podpuszczkowym. Polenta natomiast, jest dosc znana. Wejdz na Google, wpisz POLENTA WIKIPEDIA, po lewej stronie , idac w dòl, sa ròzne jezyki, wejdz na Polski, to poczytasz sobie. tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • września 8, 2012 at 20:40

    Veroniko, u nas nie ma takiego sera, ja bynajmniej nie spotkałam. Nie jest też znana polenta. może coś bliżej? a może to ja taka niedouczona jestem?tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Are you sure to delete this comment ?