thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
45 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/04/22

Składniki

  • 330 g cukru żelującego 3:1
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1000 g truskawek, większe przekroić na połowę

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, rozdrobnić 4 s/obr. 5.
    2. Dodać sok z cytryny i cukier żelujący, wymieszać 5 s/obr. 3, następnie gotować 10-11 min/100°C/obr. 2. Można ewentualnie dosłodzić do smaku.
    3. Przelać dżem do wcześniej przepłukanych gorącą wodą słoików, zamknąć szczelnie i odstawić do góry dnem na 5 min.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem truskawkowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 22, 2023 at 21:19

    Ja na 1 kg truskawek dodaje 0.5 kg cukru żelującego 2:1 i 20 gr soku z cytryny. Wychodzi pycha

  • czerwca 23, 2021 at 15:53

    Bat:na opakowaniu zelfixu( podaje przykładowo 3:1) jest napisane np jedno opakowanie na jeden kg owoców plus 350 g cukru ( zwykłego). Zelfix to nie cukier żelujący.

  • czerwca 17, 2021 at 21:54
    5.0

    TMAsia: ja miksuje 2 kg truskawek (po 1 kg na raz) do każdego kg zmiksowanych truskawek dodaje 0,35 kg cukru i około 1/2 opakowania pektyny. Po zmiksowaniu wlewam do jednego pojemnika tak żeby można było wymieszać ( 1 opakowanie pektyny jest na 2 kg owoców ja nie znalazłem innej pektyny). Po wymieszaniu zmiksowanych trusukawek z dodatkiem cukru, pektyny i soku z cytryny wlewam do naczynia TM tak około 1,1 kg. Teraz już zgodnie z przepisem. Pozdrawiam i smacznego

  • czerwca 15, 2021 at 17:46

    Bat: mieszanka żelująca żelfix to nie jest to samo co cukier żelujący

  • lipca 4, 2020 at 21:47

    Przepraszam, ale czy nie za dużo tego żelfiksu? Opakowanie ma 30 gram, czyli co? 10 opakowań zelfixu? Dzisiaj zrobiłam wg tego przepisu dżem - dałam 2 opakowania żelfixu 3:1 i 25 gram cukru. Mam nadzieję, ze będzie ok , dopiero skończyły się pasteryzować słoiczki, nie wiem jaka jest konsystencja- czekam aż wystygną, ale smak bardzo dobry.
    Proszę o potwierdzenie ; 10 opakowań żelfixu 3:1 x 30 g - 1 opakowanie. Czy tak naprawdę ma być ??
    Czekam z niecierpliwością na odpowiedź.

  • czerwca 28, 2020 at 20:34
    5.0

    Bardzo dobry przepis. Dżem robi się ekspresowo i bezproblemowo.

  • czerwca 23, 2020 at 11:36
    5.0

    Dżem bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu.
    PolecamSmile

  • czerwca 22, 2020 at 14:21

    Jak robicie ten dżemik z pektyną?

  • lipca 16, 2019 at 19:39

    Fantastyczny! Smakuje całej rodzinie 😍

  • lipca 16, 2019 at 19:37

    Fantastyczny! Smakuje całej rodzinie 😍