thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 2 szczypty soli
  • 125 g mąki ryżowej
  • 125 g mąki jaglanej
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g drożdży
  • 1/2 szklanki wody letniej/ciepłej
  • 30 g oliwy lub oleju

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki dajemy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wyrabiamy 20 sek/ Ciasto"Ciasto"  

    Odstawiamy do wyrośnięcia . 

Porady

Dodatkowo na pizzę robię sos który idealnie podkręca smak pizzy .... 

pomidory  + bazylia, oregano, tymianek 

Smacznego tmrc_emoticons.) 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto na Pizze bez glutenu

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 22, 2017 at 10:32

    Nie miałam mąki ryżowej, więc zmieliłam 125g ryżu + 125g k.jaglanej= 1 min./obr.10
    Wody łącznie 210g( przy 1/2 szkl= 125g ciasto się rozpadało).
    20s/Ciasto"Ciasto" to za krótko. Wymieszałam ok. 20s/ obr.5, potem ok. 1 min./ Ciasto"Ciasto"
    Warto od razu rozwałkować na papierze do piecz. i po czekać, aż trochę podrośnie, bo potem się " rozsypuje/'kruszy'. Piekłam 15min./ 210* ( ja kurat mam specjalną funkcję PIZZA w piekarniku).
    Konsystencja i smak jak na GF bardzo fajne. Plecam do wypróbowania i podzienie się swoimi spostrzeżeniami 😃.
    Może ktoś podpowie jeszcze jakieś fajne modyfikacje 😃

  • maja 21, 2016 at 14:46

    Przepraszam zapomniałam o oleju lub oliwie tmrc_emoticons.D już przepis poprawiony 

  • maja 21, 2016 at 12:32

    Bez oleju?

  • maja 19, 2016 at 14:47

    Witam,

    próbowałam dziś zrobić to ciasto, ale przy 1/3 szklance wody nie jest możliwe powstanie ciasta.

    Czy można sprawdzić proporcje podane w przepisie, wody powinno być więcej ....