Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
ciasto
- 2 szczypty soli
- 125 g mąki ryżowej
- 125 g mąki jaglanej
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 30 g drożdży
- 1/2 szklanki wody letniej/ciepłej
- 30 g oliwy lub oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki dajemy do "Blokada naczynia miksującego" i wyrabiamy 20 sek/ "Ciasto"
Odstawiamy do wyrośnięcia .
Przygotowanie
Porady
Dodatkowo na pizzę robię sos który idealnie podkręca smak pizzy ....
pomidory + bazylia, oregano, tymianek
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Nie miałam mąki ryżowej, więc zmieliłam 125g ryżu + 125g k.jaglanej= 1 min./obr.10
Wody łącznie 210g( przy 1/2 szkl= 125g ciasto się rozpadało).
20s/"Ciasto" to za krótko. Wymieszałam ok. 20s/ obr.5, potem ok. 1 min./ "Ciasto"
Warto od razu rozwałkować na papierze do piecz. i po czekać, aż trochę podrośnie, bo potem się " rozsypuje/'kruszy'. Piekłam 15min./ 210* ( ja kurat mam specjalną funkcję PIZZA w piekarniku).
Konsystencja i smak jak na GF bardzo fajne. Plecam do wypróbowania i podzienie się swoimi spostrzeżeniami 😃.
Może ktoś podpowie jeszcze jakieś fajne modyfikacje 😃
Przepraszam zapomniałam o oleju lub oliwie już przepis poprawiony
Bez oleju?
Witam,
próbowałam dziś zrobić to ciasto, ale przy 1/3 szklance wody nie jest możliwe powstanie ciasta.
Czy można sprawdzić proporcje podane w przepisie, wody powinno być więcej ....
Are you sure to delete this comment ?