Składniki
3 cytryny ze skórką
- 3 cytryny ze skórką
- 300 g miodu naturalnego
- 1 płaskie łyżeczki do herbaty chili w proszku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cytryny wyszorować dokładnie ciepłą wodą z dodatkiem octu lub sody. Pokroić (razem ze skórką) na części, usunąć ewentualne pestki i wrzucić do naczynia miksującego. Dodać miód i chili
"Blokada naczynia miksującego" / 20sek /obr. 8-10
W razie konieczności - przedłużyć czas miksowania do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Słoiczek z syropem przechowuję w lodówce.
Porady
Idealny syrop na wszelkiego rodzaju przeziębienia i infekce.
Doskonale wzmacnia odporność.
Sugerowane stosowanie: zapobiegawczo i na wzmocnienie odporności - 1 łyżeczka dziennie, w przypadku infekcji - 2 do 3 łyżeczek dziennie.
W związku z pytaniami o czosnek - pewnie, że można dodać Ja nie dodaję bo by było za ostre
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
zrobiłam. dobry w smaku.
Syrop smaczny, tylko wyszedł mi trochę gęsty
Fajny sposób na wykorzystanie całej cytryny wraz ze skórą,syrop zrobiłam,z powodu użycia w przepisie całych cytryn skóra daje lekki posmak goryczy, ale mimo to dobry w smaku.Polecam.
Are you sure to delete this comment ?