Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 21/10/18
zmieniono dnia: 21/10/18
Składniki
Burek / Börek / Spanakopita czyli ciasta filo ze szpinakiem i serem feta
- 170 gramów oleju
- 200 gramów wody mineralnej, gazowanej
- 230 gramów jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki soli, drobnej
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 ząbki ząbków czosnku
- 200 gramów cebuli, pokrojonej na ćwiarki
- 3 łyżki oleju
- 400 gramów liści szpinaku, świeżych
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty
- 1/2 łyżeczki soli, drobnej
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 gramów sera feta, rozdrobnionego
- 100 gramów pomidorów, suszonych, w oleju, pokrojonych
- 4 jajka
- 1 opakowania ciasta filo
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać olej, wodę gazowaną, jogurt grecki. Doprawić 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Wymieszać 15 s/obr. 5. Przelać sos do osobnej miseczki. Przepłukać "Blokada naczynia miksującego" .
- Do naczynia miksującego włożyć czonek, cebulę i 3 łyżki oleju. Rozdrobnić 5 s/obr. 5.
- Zgarnąć kopystką składniki ze ścianek . Dusić 3 min/120°C/obr. 1.
- Włożyć do "Blokada naczynia miksującego" liście szpinaku do maksymalnego poziomu. Dusić 15 min/100°C/obr. 1. W czasie duszenia dodawać pozostałe liście szpinaku. Powinno to zająć około 3-5 minut. Po dodaniu całości szpinaku na pokrywę "Blokada naczynia miksującego" nałożyć koszyczek.
- Do "Blokada naczynia miksującego" dodać sok z cytryny, pokrojone suszone pomidory, rozdrobniony ser feta, jajka. Doprawić 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Mieszać 10 s/obr. 3.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę do zapiekania posmaruj oliwą z pomidorów lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż na dnie foremki minimum 3 płaty ciasta filo, tak aby część płata opadała poza brzegi foremki. Każdy płat smaruj dokładnie przygotowanym wcześniej sosem. Ułóż czwartą warstwę z delikatnie pomiętego jedengo lub dwóch płatów.
- Nałóż równomiernie cały farsz z "Blokada naczynia miksującego" . Załóż wystające części płatów na farsz. Nałóż kolejne płaty na wierz smarująć je za każdym razem sosem. Farsz powinien być całkowice przykryty.
- Piecz przez 35-40 minut, aż ciasto zrobi się kruche i zbrązowieje.
- Serwuj na ciepło lub zimno. Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Powracają wspomnienia z chorwacji... Burek bardzo smaczny.