thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Burek / Börek / Spanakopita czyli ciasta filo ze szpinakiem i serem feta

  • 170 gramów oleju
  • 200 gramów wody mineralnej, gazowanej
  • 230 gramów jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki soli, drobnej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 ząbki ząbków czosnku
  • 200 gramów cebuli, pokrojonej na ćwiarki
  • 3 łyżki oleju
  • 400 gramów liści szpinaku, świeżych
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty
  • 1/2 łyżeczki soli, drobnej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 gramów sera feta, rozdrobnionego
  • 100 gramów pomidorów, suszonych, w oleju, pokrojonych
  • 4 jajka
  • 1 opakowania ciasta filo

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać olej, wodę gazowaną, jogurt grecki. Doprawić 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Wymieszać 15 s/obr. 5. Przelać sos do osobnej miseczki. Przepłukać Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .
  2. Do naczynia miksującego włożyć czonek, cebulę i 3 łyżki oleju. Rozdrobnić 5 s/obr. 5.
  3. Zgarnąć kopystką składniki ze ścianek . Dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  4. Włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" liście szpinaku do maksymalnego poziomu. Dusić 15 min/100°C/obr. 1. W czasie duszenia dodawać pozostałe liście szpinaku. Powinno to zająć około 3-5 minut. Po dodaniu całości szpinaku na pokrywę Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" nałożyć koszyczek.
  5. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać sok z cytryny, pokrojone suszone pomidory, rozdrobniony ser feta, jajka. Doprawić 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Mieszać 10 s/obr. 3.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę do zapiekania posmaruj oliwą z pomidorów lub wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Ułóż na dnie foremki minimum 3 płaty ciasta filo, tak aby część płata opadała poza brzegi foremki. Każdy płat smaruj dokładnie przygotowanym wcześniej sosem. Ułóż czwartą warstwę z delikatnie pomiętego jedengo lub dwóch płatów.
  8. Nałóż równomiernie cały farsz z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Załóż wystające części płatów na farsz. Nałóż kolejne płaty na wierz smarująć je za każdym razem sosem. Farsz powinien być całkowice przykryty.
  9. Piecz przez 35-40 minut, aż ciasto zrobi się kruche i zbrązowieje.
  10. Serwuj na ciepło lub zimno. Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Burek / Börek / Spanakopita czyli ciasto filo ze szpinakiem i serem feta

Wydrukuj:

Komentarze