thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
26min
Czas całkowity
1h 26min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 17/11/15
zmieniono dnia: 17/11/15

Składniki

c i a s t o

  • 1 litr mleka roślinnego, (sojowe, migdałowe, kokosowe)
  • 300 g kaszy jaglanej
  • 10 g oleju kokosowego
  • 1 pomarańcza, sok z niej i otarta skórka
  • 1 cytryna, sok z niej
  • 1 opakowanie jogurtu sojowego, (lub 150 g mleka roślinnego)
  • 100 g orzechów nerkowca, (namoczonych w zimnej wodzie)
  • 120 g cukru, lub 100 g syropu z agawy
  • 100 g margaryny bezmlecznej lub oleju kokosowego
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki esencji pomarańczowej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 100 g rodzynek
  • płatki jaglane do obsypania formy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. orzechy nerkowca zalać zimną wodą i wstawić do lodówki (najlepiej na kilka godzin)

    2. kaszę jaglaną wysypać na sitko i płukać pod gorącą, bieżącą wodą. przesypać do miski, zalać wrzątkiem, odczekać 3 min, ponownie wysypać na sitko i płukać ponownie pod gorącą, bieżącą wodą

    3. kaszę jaglaną ugotować wg automatycznego przepisu na gotowanie ryżu, zamiast wody wlać mleko i olej kokosowy

    4. ugotowaną kaszę przemieszać kopystką, dodać jogurt (lub mleko) sok z pomarańczy, sok z cytryny, cukier, ekstrakt waniliowy i pomarańczowy, odsączone nerkowce, mąkę, otartą skórkę z pomarańczy i margarynę (lub olej kokosowy) i zblendować 2-3 razy po 20sek/obr.8, w przerwach blendowania przemieszać masę kopystką

    5. dodać rodzynki, wymieszać ręcznie kopystką

    6. masę wylać do natłuszczonej i obsypanej płatkami jaglanymi formy (najlepiej tortowej) i piec w nagrzanym do 180* piekarniku 60 min

Porady

w trakcie gotowania kaszy (moment varoma) najlepiej umieścić koszyczek na pokrywie, mleko może przez tą chwilę kipieć

mieszanie kopystką nie zawsze jest konieczne, zależy od użytych składników (margaryna - olej / jogurt - mleko)

ciasto podawać schłodzone, przechowywać w lodówce 

 

smacznego tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

sernik jaglany (wegański, bezglutenowy)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: