Składniki
ciasto, beza, masa
- 360 gramów mąki pszennej
- 2 jajka kurze, żółtka, białka użyjemy do bezy
- 1 kostki masło kakaowe, pokrojonego na kawałki
- 3 czubatych łyżek śmietany 18%
Beza
- 140 gramów cukru pudru
- 2 białka jajek
Masa
- 3 jaja kurze
- 140 gramów cukru pudru
- 1 czubatych łyżek łyżka soku z cytryny
- 120 gramów orzechow wloskich, drobno zmielonych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto:
1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, 2 żóltka ( białka zostawić na bezę), masło i śmietanę, wyrobić ciasto przy pomocy kopystki 40s/ obr.5.
2. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wykrawać, większym kieliszkiem, ciastka. Układać je na blaszce, a na nie nakładać pędzelkiem bezę.
3. Piec na „złoty kolor” ok. 10 min./ 1800 C.
Beza:
1. Do naczynia miksującego wsypać szklankę cukru, zemleć na puder 20s/ obr. 10.
2. Nałożyć motylek, wlać do cukru pudru dwa białka, ubijać 5 min./ obr.4.
Masa:
1. Założyć motylek. Do naczynia włożyć jaja i cukier, utrzeć na parze,
5 min./ 700C / obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, wystudzić.
2. Do naczynia miksującego włożyć masło, utrzeć, 30 s/obr. 3.
3. Założyć motylek. Ucierać, stopniowo dodając po łyżce, przez otwór
w pokrywie, utarte, wystudzone jajka i sok z cytryny, 2 min./ obr.3.
4. Ciasteczka po dwa przekładać masą, a boki obtaczać w zmielonych
orzechach.
ciasta, bezy, masy
Porady
Ciasteczka są delikatne i pyszne.
Miecia M.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepraszam za błędy gramatyczne w przepisie - po raz pierwszy umieściłam przepis w przepisowni i wstawiałam szabonowe ilości. Poważniejszy jest 1 błąd rzeczowy - do ciasta używamy masła zwykłego 82%, a nie jak napisałam kakaowego. M. M