thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

ciasto

  • 300 gramów maku mielonego
  • 8 jajek
  • 300 gramów cukru pudru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gramów woda

masa

  • 250 gramów masła, niesolonego
  • 4 jajka
  • 60 gramów cukru pudru
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,125 litra kawy, mielonej, mocny wywar zaparzonej, odcedzonej kawy

poncz

  • 0,375 litra herbaty czarne liściaste, mocno zaparzonej, osłodzonej
  • 1 soku z cytryn, z jednej sztuki
  • 0,025 litra wódki, lub innego alkoholu np. amaretto
  • aromat migdałowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. Zmielony mak wsypać do termomixa, wlać 200 gramów wody, gotować 15min/90stopni/obroty3. Odłożyć, odcedzić.
    Oddzielić żółtka od białek.
    Wycześcić naczynie.
    Ubić pianę z białek - motylek, 4 min/obroty 3,5-4. odłożyć do innego naczynia. Zdjąć motylek.
    Do naczynia dodać żółtka, cukier puder utrzeć 20s obr 7.
    Założyć motylek, 6min/obr 7 - w trakcie dodawać pianę, mak, kaszę manną, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
    Wylać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę, piec ok 40 min - 170 stopni - termoobieg. (sprawdzić suchość patyczkiem).
    Po wystudzeniu ciasto przekroić i nasączyć ponczem.
  2. Masa:
    Na parze ubić razem jajka, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i kawę.
    Jak masa zgęstnieje - wystudzić.
    Bardzo miekkie masło włożyć do termomixa, założyć motylek, wymieszać 3 minuty, obroty 3, dodając porcjami masę ubitych z jajek.

    Kręgi nasączonego ciata przełozyć masą kawową.

Porady

Ciasto:
Zmielony mak wsypać do termomixa, wlać 200 gramów wody, gotować 15min/90stopni/obroty3. Odłożyć, odcedzić.
Oddzielić żółtka od białek.
Wycześcić naczynie.
Ubić pianę z białek - motylek, 4 min/obroty 3,5-4. odłożyć do innego naczynia. Zdjąć motylek.
Do naczynia dodać żółtka, cukier puder utrzeć 20s obr 7.
Założyć motylek, 6min/obr 4 - w trakcie dodawać pianę, mak, kaszę manną, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
Wylać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę, piec ok 40 min - 170 stopni - termoobieg. (sprawdzić suchość patyczkiem).
Po wystudzeniu ciasto przekroić i nasączyć ponczem.

Masa:
Na parze ubić razem jajka, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i kawę.
Jak masa zgęstnieje - wystudzić.
Bardzo miekkie masło włożyć do termomixa, założyć motylek, wymieszać 3 minuty, obroty 3, dodając porcjami masę ubitych z jajek.

Kręgi nasączonego ciasta przełożyć masą kawową.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort makowy z masą kawową

Wydrukuj:

Komentarze