Składniki
ciasto
- 300 gramów maku mielonego
- 8 jajek
- 300 gramów cukru pudru
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 gramów woda
masa
- 250 gramów masła, niesolonego
- 4 jajka
- 60 gramów cukru pudru
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,125 litra kawy, mielonej, mocny wywar zaparzonej, odcedzonej kawy
poncz
- 0,375 litra herbaty czarne liściaste, mocno zaparzonej, osłodzonej
- 1 soku z cytryn, z jednej sztuki
- 0,025 litra wódki, lub innego alkoholu np. amaretto
- aromat migdałowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Zmielony mak wsypać do termomixa, wlać 200 gramów wody, gotować 15min/90stopni/obroty3. Odłożyć, odcedzić.
Oddzielić żółtka od białek.
Wycześcić naczynie.
Ubić pianę z białek - motylek, 4 min/obroty 3,5-4. odłożyć do innego naczynia. Zdjąć motylek.
Do naczynia dodać żółtka, cukier puder utrzeć 20s obr 7.
Założyć motylek, 6min/obr 7 - w trakcie dodawać pianę, mak, kaszę manną, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
Wylać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę, piec ok 40 min - 170 stopni - termoobieg. (sprawdzić suchość patyczkiem).
Po wystudzeniu ciasto przekroić i nasączyć ponczem. - Masa:
Na parze ubić razem jajka, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i kawę.
Jak masa zgęstnieje - wystudzić.
Bardzo miekkie masło włożyć do termomixa, założyć motylek, wymieszać 3 minuty, obroty 3, dodając porcjami masę ubitych z jajek.
Kręgi nasączonego ciata przełozyć masą kawową.
ciasto
Porady
Ciasto:
Zmielony mak wsypać do termomixa, wlać 200 gramów wody, gotować 15min/90stopni/obroty3. Odłożyć, odcedzić.
Oddzielić żółtka od białek.
Wycześcić naczynie.
Ubić pianę z białek - motylek, 4 min/obroty 3,5-4. odłożyć do innego naczynia. Zdjąć motylek.
Do naczynia dodać żółtka, cukier puder utrzeć 20s obr 7.
Założyć motylek, 6min/obr 4 - w trakcie dodawać pianę, mak, kaszę manną, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
Wylać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę, piec ok 40 min - 170 stopni - termoobieg. (sprawdzić suchość patyczkiem).
Po wystudzeniu ciasto przekroić i nasączyć ponczem.
Masa:
Na parze ubić razem jajka, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i kawę.
Jak masa zgęstnieje - wystudzić.
Bardzo miekkie masło włożyć do termomixa, założyć motylek, wymieszać 3 minuty, obroty 3, dodając porcjami masę ubitych z jajek.
Kręgi nasączonego ciasta przełożyć masą kawową.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Grażyna Kamińska:
Poprawiłam, dziękuję za uwagę.
Jeżeli używamy motylka to obroty muszą być do "4" ,nie mogą być wyższe bo uszkodzi się motylek!!!!! Pozdrawiam.