Składniki
Torcik musowy krówkowo-czekoladowy
ciasto:
- 130 g mąki pszennej
- 160 g drobnego cukru
- 55 g kakao
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypty soli
- 120 g kefiru lub kwaśnej śmietany, (pół szklanki)
- 55 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 125 g świeżo zaparzonej gorącej kawy, (pół szklanki kawy rozpuszczalnej)
mus krówkowy
- 580 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
- 8 łyżeczek żelatyny
- 2 puszki masy krówkowej 460 g
lustrzana glazura czekoladowa
- 150 g cukru
- 50 g wody
- 50 g kakao
- 100 g śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 2 łyżeczki żelatyny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto:
Do miski przesiać suche składniki.
Do naczynia miksującego wlać maślankę, olej, jajko, wanilię. Wymieszać 20s/obr 2 tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i wymieszać 20s/obr 2. Powoli dodawać gorącą kawę, wymieszać 20 s/obr 2.Gotową masę przełożyć tortownicy o średnicy 20-21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Po wystudzeniu ciasto wyrównać- ostrym nożem z ząbkami odciąć z niego górkę (nie będzie potrzebna). Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty. - Mus:
Składniki podzielić na pół.
4 łyżeczki żelatyny zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
290 g zimnej kremówki ubić za pomocą motylka (obr 4) kontrolując stopień ubicia. Do masy krówkowej dodać kilka łyżek śmietany, dokładnie wymieszać i dodawać po łyżce do naczynia mieszając na obr 2.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z masą. - Wykonanie:
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć folią spożywczą. Pierwszy z czekoladowych blatów ułożyć na dnie foremki. Na niego wylać mus, włożyć na chwilę do lodówki (do stężenia) i położyć drugi blat.
Przygotować mus z drugiej połowy składników, przelać do tortownicy i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. - Lustrzana glazura czekoladowa:
Do naczynia wsypać cukier, dodać wodę, zagotować (ok 2 min/obr1) do rozpuszczenia się cukru. Dodać kakao, kremówkę, wymieszać "Mieszanie" do połączenia, zagotować (2 min/obr2). Nie mieszać zbyt długo i nie ubijać - powstaną trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Przelać przez sitko by pozbyć się ewentualnych grudek. Do bardzo gorącej polewy dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Polewę przestudzić - najlepiej włożyć do lodówki, cały czas kontrolując jej gęstość - w odpowiednim momencie wyjąć z lodówki. Jeśli polewa zgęstnieje zbyt mocno należy ją znowu podgrzać w kąpieli wodnej.
Polewę przygotować przed samą dekoracją tortu. Glazurę lustrzaną najlepiej wylewać na tort w dniu podania - najładniej się prezentuje!
ciasto:
Porady
Użyłam dwóch tortownic: 21 i 25 cm.
Tort inspirowany przepisem z bloga "Moje wypieki".
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wygląda smacznie
Are you sure to delete this comment ?