- TM 5
Składniki
Ciasto:
- 130 gramów mąki tortowej
- 50 gramów masła pokrojonego w kostkę
- 50 gramów cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
Masa:
- 330 gramów śmietany 30% dobrze schłodzonej
- 250 gramów serka mascarpone, ( można dać więcej )
- 20 gramów cukru pudru
- 250 gramów malin/truskawek/borówek, ( można dać wiecej, wg upodobań )
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia Thermomix[/b] dajemy mąkę, masło, cukier i sól. Wyrabiamy ciasto czas 2 min - Interwał[/b]. Dodajemy żółtka i znowu wyrabiamy czas 2 min-Interwał[/b].
Ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok 1 godziny. Następnie należy ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Ciasto nakłuć i podpiec z obciążeniem 10 minut w temp. 190 stopni. Następnie dalsze 10 minut bez obciążenia.
Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek wlewamy śmietanę czas 4 min-obr.4[/b] (ale musimy obserwować aby nie powstało nam masło).
Następnie dodajemy serek mascarpone i cukier mieszamy czas 30 s-obr.3[/b]
Na spód wystudzonej tarty dajemy masę i przyozdabiamy malinami. Podajemy od razu.
Proponuje aby ciasto poleżało przez noc w lodówce - dla lepszego schlodzenia, wówczas masa będzie "trwalasza"
Ns koniec można pospytać kakao.
Wykonanie:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super przepis ! Jednak na blaszkę 26 cm trzeba ciasto zrobić z 2 porcji .
Bardzo dobra tarta, jednak ciasta trzeba zrobić trochę więcej
ELO
Edytap2311: ze śmietana miałam 2 razy taka sytuacje, ale za 3 razem juz było ok. Duzo, niestety zalezy od śmietanki, wazne jest aby naczynie było suche. Dzis ponownie robiłam tartę i wyszło wszytsko w porządku, na szczescie śmietana ubila sie za pierwszym razem.
Przepis na ciasto wporządku. Tarta jest krucha. Natomiast podczas ubijania śmietanki dwa razy wyszło masło mimo że raczej pilnowałam. Myślę że 1 minuta przy schłodzonej śmietance wystarczy ale już 3 raz nie ryzykowałam i ubiłam mikserem.