- TM 31
Składniki
KRUSZONKA
- 100 g margaryny
- 100 g mąki
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g cukru
- 1 szczypty cynamonu
NADZIENIE
- 800 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki
POLEWA
- 1 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 200 g śmietany 36%
CIASTO
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g mleka 3.2 %
- 1 jajko całe
- 150 g margaryny
- 70 g cukru
- 300 g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
WAŻNE: Nie trzeba myć naczynia miksującego po wykonianiu poszczególnych etapów!
Wysmarować tortownicę ok. 26-28 średnicy. Włączyć piekarnik na 180 stopni Celcjusza.
1. CIASTO: wszystkie składniki wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" i mieszać 10 sek./obrót 5. Ciasto wyłożyć w tortownicy na dnie i bokach.
2. NADZIENIE: jabłka wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" i wymieszać za pomocą szpatułki, 10 sek./obrót 4. Wyłożyć do ciasta i wygładzić.
3. POLEWA: Wszystkie składniki wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" i mieszać 10 sek./obrót 8. Polać jabłka.
4. KRUSZONKA: Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucamy orzechy i rozdrabiamy 3 sek./obrót 7, następnie wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy 4 sek./obrót 4. Posypujemy na polewę.
Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Znam ten przepis ze strony niemieckiej. Sprawdzona poprawka: piec w piekarniku 160 stopni przez 1 1/2 godziny. Po 30 minutach pieczenia, nałożyć dopiero kruszonkę. Orzechy laskowe można zastąpić migdałami. Polecam, jabłecznik niebo w gębie
Rewelacja. Robiłam wg przepisu, poza śmietanka u mnie 30%, i ciasto sie upiekło podczas tej 1h. Robi sie szybko a co najważniejsze, naczynie myjemy 1 raz.
Muszę wyprobowac ten przepis, bo ślinka juz cieknie
Zrobiłam na jogurcie naturalnym - zamiast śmietany której nie miałam wyszło dietetyczniej
Odsączyłam jabłka i faktycznie troszkę dłużej powinien siedzieć w piekarniku (środek ciasta był blady)
Ale ogólnie pychotka polecam
Ciasto rewelacja !!! Polecam
Lubie wszystko co z orzechami i juz sie piecze w piekarniku z nieciepliwością czekam na efekt końcowy. ciekawe czy wyjdzie bo miałam tylko 500 gram jabłek i smietanę 30% . narazie czekamy
Wyszło przepyszne! Nie miałam tyle jabłek co w przepisie, więc wrzuciłam co miałam akurat w domu..więc oprócz jabłek dodałam żurawinę suszoną, wiórki kokosowe, mandarynkę i banana a zamiast orzechów, użyłam migdałów. Super, że nie trzeba co chwilę myć naczynia!
Pyszne ciasto! Robiłam dwa razy w przeciągu tygodnia, a znajomi którzy próbowali prosili o przepis
To było moje pierwsze ciasto z TM Niebo w ...buzi Pychotka!!! Bardzo Dziękuje za ten przepis
Wyszedł super, pyszny, ja do jabłek dodałam cukru waniliowego
Are you sure to delete this comment ?