![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ddhz5qnz-fafcb-178293-cfcd2-5n44rh82/572bc4fb-b94f-42aa-b963-7a9935e1347a/main/popdonuts.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ddhz5qnz-fafcb-178293-cfcd2-5n44rh82/245b5e22-bc36-4818-82eb-1ac839be1c68/main/popdonuts.jpg)
- TM 31
Składniki
- 400 gramów maki + ile trzeba na stolnice
- 120 gramów cukru pudru
- 100 gramów oleju arachidowego
- 250 gramów mleka
- 2 jajka kurze
- 30 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 1 szczypta soli
- 12 gramów drożdży świeżych
- Olejek waniliowy
- olej arachidowy do smazenia
- czekolada gorzka
- cukiereczki do dekoracji
- patyczki do lodòw, mozna i bez
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc mleko i drozdze: 2min / 37° / obr 1. Dodac olej, maslo, cukier, jajka, make , sòl i olejek: 2min /
"Ciasto" . Wyjdzie dosc plynne i klejace. Przelozyc do natluszczonej miski, wlozyc do piekarnika nagrzanego do temp. 50°, zostawic do wyrosniecia , zostawic wlaczone swiatelko piekarnika. Dodac maki, ile trzeba, wyrobic na gladkie ciasto. Rozwalkowac na grubosc 1cm. Wykrawac obwarzanki : ok. 56cm , mniejsze: ok. 3cm. Wykonczyc ciasto. Zostawic ponownie w piekarniku do wyrosniecia (ok. 45-60min). Smazyc w nagrzanym oleju ( nie za bardzo goracym, bo opadna), zostawic do wysuszenia i wystygniecia na recznikach kuchennych. Czekolade rozpuscic, maczac w niej obwarzani, zostawic do lekkiego zastygniecia czekolady, dekorowac.
Tym razem spròbowalam piec obwarzanki w piekarniku: 180° / ok. 10-12min. Musze przyznac, ze niezbyt sie nadaja, bo lekko twardnieja i troche wysychaja. Smazone sa o niebo lepsze, wg oryginalnego przepisu. Mozna spròbowac piec, ale radze smazyc.
Zdjecia sa obwarzankòw pieczonych.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Oj tam dzieci...
Cos trzeba jesc
Wiec i dla duzych dobre
Magi, kochana, u nas tez jest na prad, ja wybralam w koncu foremke
Ale to w zasadzie nie robi ròznicy ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
[[wysiwyg_imageupload:610:]][[wysiwyg_imageupload:611:]]
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Ostatnio widziałam, że taki sprzęt do pieczenia będzie w Lidli chyba od poniedziałku, tylko na prąd tak jak toster
Verciu oj kusisz tymi pysznościami
dodaje do wypróbowania
![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?