thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Jabłka

  • 1 łyżka cukru
  • 3 jabłka 'szara reneta'
  • 1 czubata łyzka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Piana z białek

  • 150 g cukru
  • 4 białka

Dodatkowo

  • 1 SŁOIK POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH

Ciasto

  • 2 łyżki kakao
  • 1 szczypty soli
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny Bielskiej lub masła extra

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Piekarnik nagrzać do 180*C

    2. W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" umieścić wszystkie składnieki oprócz kakao.

    3. Wymieszać składniki 15s obr 5.

    4. Podzielić ciasto na 3 części. 2/3 wsypać do miski i włożyć do lodówki.

    5. do 1/3 ciasta dodać kakao i wymieszkać 5s obr 5. Przesypać do miski i włożyć do lodówki.

     

  2. Jabłka
  3. 1. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, wrzucić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i zmiksować ok. 5s obr 5. Wielkość siekania wg gustu.

    2. Do jabłek dodać cynamon, makę ziemniaczaną i cukier. Wymieszać 3s obr 4.

    3. Jabłka przełożyć do miski.

  4. Piana z białek
  5. (Ja, pianę ubijam mikserem)

    1. Naczynie BARDZO DOKŁADNIE umyć i osuszyć. 

    2. Założyć motylek.

    3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać białka, które zostały po oddzieleniu zółtek.

    4. Ubić na sztywną pianę 3,5min obr 4. Pod koniec ubijania powolutko dodawać cukier.

  6. Przygotowanie
  7. 1. Blaszkę o wymiarach 25x29cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    2. Do blaszki wsypać 1/2 białego ciasta, rozprowadzić równomiernie i uklepać.

    3. Na ciasto nałożyć grubą warstwę powideł śliwkowych.

    4. Na powidła równomiernie rozłożyć jabłka.

    5. Jabłka posypać ciemnym ciastem i uklepać.

    6. Wyłożyć pianę i posypać pozostałym jasnym ciastem.

    7. Piec w tem. 180*C przez 50min.

Porady

Ciasto ma konsystencję sypką.

Warstwę jabłek i ciemne ciasto można zamienić kolejnością. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pleśniak z jabłkami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?