Składniki
SKŁADNIKI
- 125 g białego sera
- 125 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 75 g mąki orkiszowej
- 1 żółtko
- 1 jabłko
- 15 g cukru waniliowego
- cynamon
- Cukier puder
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Jabłko obrać i pokroić w księżyce grubości ok 0,7cm. Włożyć do miseczki, posypać cynamonem i wymieszać.
2. Piecyk rozgrzać do tem. 200*C
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucamy ser, mąki, zółtko, masło i miksujemy 5s obr 4, a następnie 20s "Ciasto" .
2. Stolnice posypujemy maką i wykładamy ciasto, które należy lekko zagnieść, by nadać mu jednolitą konsystencję.
3. Ciasto wałkujemy na ok. 5mm grubości i wykrawamy kółeczka, np. szklanką.
4. Na każdym krażku układamy kawałek jabłka i zaginamy w pół. Nie sklejać!
5. Powstałe ciasteczka wkładamy do pieca rozgrzanego do 200*C na 20min.
PRZYGOTOWANIE
Porady
Po upieczeniu należy od razu posypać cukrem pudrem i odstawić by odpoczęły i wystygły.
Ciasteczka najlepiej zjeść tego samego dnia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam,
jestem w trakcie robienia tych ciastek i nie wiem co z cukrem waniliowym począć???? tzn wrzucę do jabłek z cynamonem, bo ciasto jest juz gotowe do wałkowania i sprawa zamknieta
pozdrawiam i na mysl o upieczonych ciatseczkach slinka cieknie, bo produkty dodane zacne
tyle dobrych opinii takze chyba i ja sie skusze
Bardzo dziękuję, ciasteczka sa genialne!
Wspaniałe ciasteczka, rozpływają się w ustach, właśnie wcinamy z całą rodzinką, super przepis, będę robić, gratuluję takiego super ciasta
Przepis super..Smakuje Moim dzieciom,Dopiero Co zrobilam a juz trzech nie ma ciasto Smakuje troche jak franncuskie i nie jest slodkie,Ale to dobrze
Mmmmm....pyszne....
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Rewelacyjne ciacha
Are you sure to delete this comment ?