Składniki
- 1 PRZYPRAWA DO PIERNIKA
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 gramów mąki pszennej 450
- 3 jajka
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 1 szklanka mleka
- polewa czekoladowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" dać mleko, powidła, cukier i pokrojoną na kawałki margarynę 8 minut/100 stopni/obroty 2.
2. Powstałą masę ostudzić.
3. Ostudzona masę przelać ponownie do "Blokada naczynia miksującego" , dodać jajka, mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika, wymieszać kopystką, a nastepnie 2 minuty/obroty 8.
4. Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
5. Gdy ciasto wystygnie polać je polewą czekoladową i przyozdobić według uznania.
Porady
1. Aby wystudzić masę, najlepiej przelać ją do innego naczynia, gdyż TM bardzo dobrze trzyma ciepło i chłodzenie trwałoby zbyt długo.
2. Wykonuję polewę czekoladową według tego przepisu www.przepisownia.pl/przepisy/polewa-czekoladowa/449483
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Na jaką blaszke? Wymiary
Potwierdzam bardzo dobry
Wyszedł przepyszny!! Mięciutki..
ogibka: pewnie chodzi o mililitry. 250 ml to 1 szklanka
Świetny urósł wielki był przepyszny
Dokładnie z przepisu....zakalec jak cholera
Wyszedł pycha.
Ja piekę w typowej dużej foremce
Bardzo się cieszę, że smakowało
Jaka wielkość foremiki jest optymalna?