thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
21 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 21/12/15
zmieniono dnia: 22/12/19

Składniki

  • 1 PRZYPRAWA DO PIERNIKA
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 gramów mąki pszennej 450
  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 1 szklanka mleka
  • polewa czekoladowa

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dać mleko, powidła, cukier i pokrojoną na kawałki margarynę 8 minut/100 stopni/obroty 2.

    2. Powstałą masę ostudzić.

    3. Ostudzona masę przelać ponownie do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , dodać  jajka, mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika, wymieszać kopystką, a nastepnie 2 minuty/obroty 8.

    4. Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

    5. Gdy ciasto wystygnie polać je polewą czekoladową i przyozdobić według uznania.

Porady

1. Aby wystudzić masę, najlepiej przelać ją do innego naczynia, gdyż TM bardzo dobrze trzyma ciepło i chłodzenie trwałoby zbyt długo.

2. Wykonuję polewę czekoladową według tego przepisu www.przepisownia.pl/przepisy/polewa-czekoladowa/449483

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Piernik Bożonarodzeniowy

Wydrukuj:

Komentarze