thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 28/03/14
zmieniono dnia: 31/03/14

Składniki

  • szczypta soli
  • 1 laska wanili, same nasiona
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła
  • 150 g cukru pudru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu


    1 minuta - obrót 5 do uzyskania jednolitej kuli


    Ciasto owinąć folią i umieścić w lodówce na minimum 1 godzinę ( można też przygotować sobie ciasto dzień wcześniej).


    Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na stolnicy podsypanej mąką, na grubość około 1,5 mm i wykrawać krążki o średnicy około 7 cm. Ja podzieliłam ciasto na mniejsze porcje.


    Układać je po 4 szt i zwijać razem.


    Nastepnie zrolować i złozone przekroić na pół. W ten sposób powstają dwa kwiatki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Gotowe róze wkładamy na 2 godziny do lodówki.


    Po tym czasie piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut (pierwsze 5 minut piekłam w temperaturze 230ºC, by róże się zapiekły i nie rozpłynęły na blaszce).


     

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Maślane różyczki

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 9, 2014 at 15:10

    Zrobiłam te ciasteczka. Są pyszne, super kruche i niesamowicie dekoracyjne. Zrobiłam także wersję z jabłkiem. Również świetny smak.


    Bez schłodzenia przed wypiekiem są równie smaczne, tylko niektóre róże pochyliły mi się w trakcie pieczenia. 

  • kwietnia 8, 2014 at 10:48

    Proponuję przed zwinięciem ciasta posmarować powidełkami tmrc_emoticons.) będzie pyszniej Cooking 7

     

    Efcia

  • kwietnia 8, 2014 at 10:48

    Proponuję przed zwinięciem ciasta posmarować powidełkami tmrc_emoticons.) będzie pyszniej Cooking 7

     

    Efcia

  • marca 29, 2014 at 19:33

    Proponuję wzbogacić przepis jabłkami i zrobic róże jabłkowe tmrc_emoticons.) tzn. na cisto przygotowane jak powyżej przed zawinięciem nakładamy jeszce plasterki jabłek i dopiero zwijamy w ruliniki-różyczki.

    Podpatrzeć jakto zrobic można tutaj:

    [[wysiwyg_imageupload:2096:]]

    http://stylowi.pl/4167323

    Jabłka trzeba wcześniej przygotować, aby nie łamały się podczas zwijania. Można to zrobić na 2 sposoby:

    1.Jabłka myjmy, kroimy na pół, wykrawam gniazda nasienne. Połówki jabłek  kroimy w plasterki grubości około 2 mm lub szatkownica do kapusty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do gorącego (180 stopni) piekarnika na 10 - 15 minut.  Wyjmujemy jabłka z piekarnika i jeszcze gorące posypujemy cukrem (powinien się rozpuśćić; można pominąć). Czekamy, aż ostygną.

    2. Jabłka myjemy. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne  i kroimy na cienkie plasterki np. szatkownicą do kapusty, wkładamy do wrzątku i dolewamy sok z cytryny( zapobiega odbarwieniu skórki) oraz miód/cukier. Gotujemy do momentu az jabka będą miękkie, ok.3-5 min. w zależności od jabłek. odcedzamy na sito do osuszenia. (z wywaru zostaje nam smaczny kompot)

     

     

  • marca 29, 2014 at 19:10

    gabi49

    Popraw w treści wykonania : wałkujemy na grubość 1,5 cm, bo jest 1,5 m. Ja wałkowałam cieńsze.

    Myślę, że chodzi o 1,5 mm tmrc_emoticons.)  Na zdjęciach widać,ze są cieniutkie.

     

     

  • marca 29, 2014 at 16:25
    5.0

    Upiekłam, są śliczne i smaczne. Warto dodać, że przy wałkowaniu trzeba podsypywać mąką bo ciasto sie przykleja do walka i stolnicy. Nawet wałkowanie przez papier nie pomaga.Tutaj wklejam swoje zdjęcie. Piekłam je w papilotkach małych i fajnie się trzymały. Do środka włożyłam odrobinę marmolady. Love

    Popraw w treści wykonania : wałkujemy na grubość 1,5 cm, bo jest 1,5 m. Ja wałkowałam cieńsze. 

    [[wysiwyg_imageupload:2094:]]

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • marca 28, 2014 at 12:09

    Można wypróbować jeśli masz formę na takie małe muffinki tmrc_emoticons.)

  • marca 28, 2014 at 10:34
    5.0

    Super pomysł. Myślę, że można by je włożyć do foremki na mufinki i wtedy utzyma sie kształt. Cosądzisz? Ja wypróbuję.  Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • marca 28, 2014 at 08:44

    tmrc_emoticons.D Alu dzięki za wyjaśnienia dołożone do wypróbowania

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

  • marca 28, 2014 at 08:03

    Tak bez żadnego spulchniania, to jest typowe kruche ciastp. Różyczki lekko urosną i tak. Włożenie do lodówki jest konieczne, ponieważ ciasto podczas obróbki staje się miękkie i plastyczne, a wtedy kwiatki mogą się rozpłynąć podczas pieczenia. W lodówce ponownie zrobią się twarde a po włożeniu do nagrzanego piekarnika przez pierwsze 5 min się zapiekę w temp. 230 stopni a kolejne 10 dojdą w temp. 200.