Składniki
na nadzienie
- nutella, ewentualnie
- gotowa masa krówkowa (kajmak)
- 40 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko całe
- 1 łyżeczka cukry waniliowego
- 1,5 MT mleka
- 500 g mąki pszennej
- 15 g drożdży
- szczypta soli
- 2 żółtka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Żółtka, jajko, masło, mleko i cukier umieścić w naczyniu Thermomix i wymieszać czas 2 min/temp. 50 stopni/obr.5 Następnie dodać drożdże, mąkę i sól. Wyrobić ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (można krócej ale trzeba dodać więcej drożdży ok 30 g). Następnie ponownie wyrobić ciasto dodając ekstrakt z wanilii czas 1 minuta/poz. Thermomix/Interwał.
Ciasto dzielimy na 4 części, z każdą część wałkujemy w okrąg. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nutellą, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i już nie smarujemy nutellą. Na środku koła odciskamy lekko szklanką okrąg, który będzie nam pomocny w wycinaniu. Okrągłe ciasto kroimy na pół, później połówki na połówki tak żeby było 16 nacięć. Następnie jak poniżej wykręcamy do wewnątrz dwa kawałki i końce lekko podwijamy.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut, góra-dół.
Tutaj inspiracja
//www.handimania.com/cooking/braided-nutella-star-bread.html
Porady
Tutaj filmik pomocniczy jak zwijać gwiazdę
//www.handimania.com/cooking/braided-nutella-star-bread.html
Ja skręcam dwa razy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
super smak, super się prezentuje i super przepis bo zawsze wychodzi
Robiłam z kajmakiem, a do ciasta dodałam sporo ekstraktu z pomarańczy by przełamać słodycz kajmaku. Wyszło rewelacyjne w smaku. Zachowałam 1 kawałek i nawet czwartego dnia ciasto się nie zmieniło. Szczerze polecam
Szkoda że nie można dać 10 gwiazdek
Dla mnie rewelacja z nutellą makiem ze wszystkim. Dość szybkie proste a wygląda cudnie.
Moją gwiazda poraża wyglądem i jeszcze lepiej smakuje wypróbowałam przed świętami czy aby mi wyjdzie? 😋ale jest rewelacyjna, na święta zrobię z makiem!!!
Pycha zniknęła nim zdążyła ostygnąć😋😋😋
pyszna
Zrobiłam z masą kajmakową z okazji ur do pracy. Wszyscy byli zachwyceni ! Zniknęło w przeciągu 20 min. Tanie i proste, polecam!
Ja dałam 30 g drożdży, a żeby ciasto szybciej wyrosło przełożyłam je do miski, przykryłam ścierką i wstawiłam do nagrzanego do 50°C piekarnika, po czym wyłączyłam grzanie zostawiając samo światło. 30 minut później ciasto było wyrośnięte i mogłam działać z moją gwiazdą. Super przepis. Polecam
REWELACJA! Robiłam je już kilka razy, za każdym razem zachwyca wyglądem i smakiem, dziękuję za przepis.
Smaczne, ale inne drozdzowki smakuja mi bardziej...
Swietne ciasto, super konsystencja do krojenia i wywijania.
polecam z masa makowa zamiast nutelli
i koniecznie juz upieczone trzymac pod wilgotna szmatka bo szybko wysycha.
Are you sure to delete this comment ?