![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7kglpdg-c338a-412063-cfcd2-99i2htgn/e5146f62-1561-42ed-8345-9d158d552c6d/main/gwiazda-wsrod-wypiekow.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7kglpdg-c338a-412063-cfcd2-99i2htgn/8ded31fd-952a-4c3e-be67-03afa6826eba/main/gwiazda-wsrod-wypiekow.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7kglpdg-c338a-412063-cfcd2-99i2htgn/397293e7-d225-444d-8a4d-4a834ec1dfd3/main/gwiazda-wsrod-wypiekow.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7kglpdg-c338a-412063-cfcd2-99i2htgn/a9f0175e-37b6-4444-a3bd-40c3b0e3a247/main/gwiazda-wsrod-wypiekow.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7kglpdg-c338a-412063-cfcd2-99i2htgn/594b5f21-d143-4a79-99a0-231da7391b2b/main/gwiazda-wsrod-wypiekow.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7kglpdg-c338a-412063-cfcd2-99i2htgn/0ba52438-d193-421b-bb0f-3a542cc3d162/main/gwiazda-wsrod-wypiekow.jpg)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7kglpdg-c338a-412063-cfcd2-99i2htgn/2596c43a-5050-486d-a569-a879d0b928f8/main/gwiazda-wsrod-wypiekow.jpg)
![thumbnail image 8](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7kglpdg-c338a-412063-cfcd2-99i2htgn/50054802-3f74-4940-a2b7-75f59e38e6a5/main/gwiazda-wsrod-wypiekow.jpg)
![thumbnail image 9](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7kglpdg-c338a-412063-cfcd2-99i2htgn/d1bcedf4-f1ba-47ff-aab1-04b11011d737/main/gwiazda-wsrod-wypiekow.jpg)
![thumbnail image 10](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7kglpdg-c338a-412063-cfcd2-99i2htgn/a5f9a048-0403-498c-9ceb-0bf58aa01a8d/main/gwiazda-wsrod-wypiekow.jpg)
![thumbnail image 11](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7kglpdg-c338a-412063-cfcd2-99i2htgn/a8898220-8b66-424a-bf6e-49f6cb39e586/main/gwiazda-wsrod-wypiekow.jpg)
![thumbnail image 12](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7kglpdg-c338a-412063-cfcd2-99i2htgn/c2b32325-00c8-4735-958a-13930f6a5c90/main/gwiazda-wsrod-wypiekow.jpg)
![thumbnail image 13](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/i7kglpdg-c338a-412063-cfcd2-99i2htgn/17754cce-848c-45da-8e56-5276084bd256/main/gwiazda-wsrod-wypiekow.jpg)
Składniki
na nadzienie
- nutella, ewentualnie
- gotowa masa krówkowa (kajmak)
- 40 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko całe
- 1 łyżeczka cukry waniliowego
- 1,5 MT mleka
- 500 g mąki pszennej
- 15 g drożdży
- szczypta soli
- 2 żółtka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Żółtka, jajko, masło, mleko i cukier umieścić w naczyniu Thermomix i wymieszać czas 2 min/temp. 50 stopni/obr.5 Następnie dodać drożdże, mąkę i sól. Wyrobić ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (można krócej ale trzeba dodać więcej drożdży ok 30 g). Następnie ponownie wyrobić ciasto dodając ekstrakt z wanilii czas 1 minuta/poz. Thermomix/Interwał.
Ciasto dzielimy na 4 części, z każdą część wałkujemy w okrąg. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nutellą, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i już nie smarujemy nutellą. Na środku koła odciskamy lekko szklanką okrąg, który będzie nam pomocny w wycinaniu. Okrągłe ciasto kroimy na pół, później połówki na połówki tak żeby było 16 nacięć. Następnie jak poniżej wykręcamy do wewnątrz dwa kawałki i końce lekko podwijamy.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut, góra-dół.
Tutaj inspiracja
//www.handimania.com/cooking/braided-nutella-star-bread.html
Porady
Tutaj filmik pomocniczy jak zwijać gwiazdę
//www.handimania.com/cooking/braided-nutella-star-bread.html
Ja skręcam dwa razy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
super smak, super się prezentuje i super przepis bo zawsze wychodzi
Robiłam z kajmakiem, a do ciasta dodałam sporo ekstraktu z pomarańczy by przełamać słodycz kajmaku. Wyszło rewelacyjne w smaku. Zachowałam 1 kawałek i nawet czwartego dnia ciasto się nie zmieniło. Szczerze polecam
Szkoda że nie można dać 10 gwiazdek
Dla mnie rewelacja z nutellą makiem ze wszystkim. Dość szybkie proste a wygląda cudnie.
Moją gwiazda poraża wyglądem i jeszcze lepiej smakuje
wypróbowałam przed świętami czy aby mi wyjdzie? 😋ale jest rewelacyjna, na święta zrobię z makiem!!!
Pycha zniknęła nim zdążyła ostygnąć😋😋😋
pyszna
Zrobiłam z masą kajmakową z okazji ur do pracy. Wszyscy byli zachwyceni ! Zniknęło w przeciągu 20 min. Tanie i proste, polecam!
Ja dałam 30 g drożdży, a żeby ciasto szybciej wyrosło przełożyłam je do miski, przykryłam ścierką i wstawiłam do nagrzanego do 50°C piekarnika, po czym wyłączyłam grzanie zostawiając samo światło. 30 minut później ciasto było wyrośnięte i mogłam działać z moją gwiazdą. Super przepis. Polecam
REWELACJA! Robiłam je już kilka razy, za każdym razem zachwyca wyglądem i smakiem, dziękuję za przepis.
Smaczne, ale inne drozdzowki smakuja mi bardziej...
Swietne ciasto, super konsystencja do krojenia i wywijania.
polecam z masa makowa zamiast nutelli
i koniecznie juz upieczone trzymac pod wilgotna szmatka bo szybko wysycha.
Are you sure to delete this comment ?