thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 250 gramów mąki bezglutenowej
  • 65 gramów oleju (najlepiej winogronowy lub inny aromatyczny ale może być zwykły)
  • 1 łyżeczka cynamonu (mielonego)
  • 2 jaja
  • 1 marchew (duża)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 gramów wody
  • 1 szczypta soli
  • 50 gramów wiórków kokosowych
  • 35 gramów migdałów lub innych orzechów
  • 230 gramów ananasa z puszki + jedna łyżka soku
  • 50 gramów rodzynek
  • 140 gramów gramów daktyli, (suszone, bez pestek)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1) Daktyle pokrojone w pół zmielić 10-15 sek./obr. 9, odłożyć do innego naczynia

    2) Migdały zmielić 10 sek./obr. 10

    3) Dodać wodę, wymieszać 30 sek./obr. 9

    4) Dodać: marchew pociętą w talarki, jaja, olej, ekstrakt waniliowy; wymieszać 15 sek./obr. 5

    5) Dodać: mąkę, zmielone daktyle, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, wiórki kokosowe, ananasa; wymieszać 5 sek./obr. 5

    6) Dodać rodzynki; Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" / 15 sek.

  2. Piec w silikonowej formie na muffinki ok. 20-25 min w 200 stopniach

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • kwietnia 8, 2016 at 21:05

    [[wysiwyg_imageupload:2624:]]

     

     

     

     

     

    Moje zrobiłam z mniejszej ilości daktyli (resztę, ok 100 g ) uzupełniłam śliwkami suszonymi, a podobny brak migdałów - słonecznikiem, Nie miałam też tyle ananasa, więc dorzuciłam suszonych wiśni i żurawiny. Niestety 15 sekund na interwale nie dało efektu, więc dołożyłam 45 sekund mieszania na wstecznych

    Pięknie wyrosło 12 silikonowych foremek i jeszcze do tego drugie 12 ale napełnianych do połowy (specjalnie chciałam mmiejsze dla synka) - przed włożeniem do piekarnika posypałam płatkami czekoady

    Wyszły świetne - POLECAM

  • marca 27, 2015 at 18:44

    pysznetmrc_emoticons.)

  • lutego 25, 2014 at 10:57

    Pyszne ! Goście byli zachwyceni Cooking 7

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

  • listopada 14, 2013 at 21:10

    Przepis znaleziony na blogu miłośniczki bezglutenowego gotowania w Thermomixie tmrc_emoticons.;)

Are you sure to delete this comment ?