thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 13/10/24
zmieniono dnia: 13/10/24

Składniki

Ciasto

  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 300 g musu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryn
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 50 g bakalii, (np.rodzynki, żurawina)
  • 50 g gorzkiej czekolady, (polewa)
  • garść orzechów włoskich, (posypka)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Przygotować tortownicę ( ok. 23 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Do naczynia miksującego wsypac 100 g orzechów włoskich, rozdrobnić 3s/obr.6. Przełożyć do innego naczynia.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło i cukier, wymieszać 2 min/obr.3.
  4. Dodać jajka, mus jabłkowy i sok z cytryny wymieszać 30s/obr.3.
  5. Dodać mąkę, sodę, cynamon, mielone goździki i sól, wymieszać 30s/obr.3.
  6. Dodać wcześniej rozdrobnione orzechy z bakaliami, przemieszać kopystką, wymieszać, Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 30s/obr.2. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do tortownicy i wyrównać. Piec 45 min. (180°C) do suchego patyczka. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  7. Polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto z orzechami włoskimi

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?