Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
17h 0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
Spód tarty bezglutenowej
- 150 g mąki owsianej, bezglutenowej
- 50 g mąki jaglanej, bezglutenowej
- 20 g mąki ryżowej, białej, bezglutenowej
- 60 g cukru
- 1 łyżeczki cukru waniliowego, bezglutenowej
- szczypty soli
- 80 g masło, zimnego
- 1 jajko
- 2-3 łyżki zimnej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Anna - okrągła forma kamionkowa
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 60 minut
- Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a następnie wyłóż nim formę do tarty, odetnij ewentualny nadmiar ciasta.
- Wstaw na chwilę do lodówki do ponownego schłodzenia i w międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- Schłodzone ciasto na bezglutenową tartę nakłuj widelcem, połóż na nie arkusz papieru do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki, ryż lub fasolę w celu obciążenia ciasta.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez kolejne 12-15 minut. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia
- Przygotuj ulubione nadzienie i wypełnij nim tartę
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?