thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
17h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Spód tarty bezglutenowej

  • 150 g mąki owsianej, bezglutenowej
  • 50 g mąki jaglanej, bezglutenowej
  • 20 g mąki ryżowej, białej, bezglutenowej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego, bezglutenowej
  • szczypty soli
  • 80 g masło, zimnego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Anna - okrągła forma kamionkowa
    Anna - okrągła forma kamionkowa
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Krok 1
  1. Wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 60 minut
  2. Krok 2
  3. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a następnie wyłóż nim formę do tarty, odetnij ewentualny nadmiar ciasta.
  4. Krok 3
  5. Wstaw na chwilę do lodówki do ponownego schłodzenia i w międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  6. Krok 4
  7. Schłodzone ciasto na bezglutenową tartę nakłuj widelcem, połóż na nie arkusz papieru do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki, ryż lub fasolę w celu obciążenia ciasta.
  8. Krok 5
  9. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez kolejne 12-15 minut. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia
  10. Krok 6
  11. Przygotuj ulubione nadzienie i wypełnij nim tartę

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bezglutenowy spód do tarty

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?