thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Babka makowa

  • 250 g masło, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilośc do natłuszczenia formy
  • 300 g mąka pszenna, plus dodatkowa ilośc do opruszenia formy
  • 4 jajka
  • 1 szczypty soli
  • 130 g maku
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 270 g mleka
  • skórka otarta z cytryny, bez bialych błonek
  • 1 czubatych łyżeczek cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 100 g Migdałów, w platkach
  • 100 g bakalii, np. rodzynki, żurawina, kandyzowana skórka owocowa

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Formę do babki natłuścic masłem i oprószyc mąką, odstawic.
    Jajka rozbic. Oddzielic białka od żółtek, odstawic.
  2. Założyc motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlac białka, dodac sól, ubijac 2min./obr. 4 lub do momentu aż piana będzie sztywna. Pianę z białek przełożyc do innego naczynia, odstawic do lodówki. Umyc i osuszyc naczynie miksujące.
  3. Rozgrzac piekarnik do 180*C.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypac mak, zmielic 15s/obr.9. Przełożyc do innego naczynia, odstawic.
  5. Do naczynia miksującego włożyc masło, dodac cukier i żółtka, zmiksowac 20s/obr.7
  6. Dodac mąkę, proszek do pieczenia i mleko, wymieszac przy pomocy kopystki 1min/obr.4
  7. Dodac rozdrobniony wczesniej mak, skorke z cytryny, cukier waniliowy, platki migdalowe i bakalie, wymieszac przy pomocy kopystki 20s/obr.4
  8. Dodac pianę z białek, wymieszac przy pomocy kopystki 45s/obr.2. Przełożyc do przygotowanej wcześniej formy.
  9. Wstawic do piekarnika, umieszczając formę na drugim poziomie od dołu, piec 60 min (180*C). Za pomocą wykałaczki lub patyczka sprawdzic, czy ciasto jest dopieczone, w razie potrzeby wydłużyc czas pieczenia o 10-15min. Jeżeli babka za bardzo się przypiekła z góry można przykryc ją folią aluminiową 10min przed końcem pieczenia.
  10. Pozostawic do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  11. Babkę podawac po całkowitym wystygnięciu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Babka makowa

Wydrukuj:

Komentarze