Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Babka makowa
- 250 g masło, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilośc do natłuszczenia formy
- 300 g mąka pszenna, plus dodatkowa ilośc do opruszenia formy
- 4 jajka
- 1 szczypty soli
- 130 g maku
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 270 g mleka
- skórka otarta z cytryny, bez bialych błonek
- 1 czubatych łyżeczek cukru waniliowego wykonanego w TM
- 100 g Migdałów, w platkach
- 100 g bakalii, np. rodzynki, żurawina, kandyzowana skórka owocowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Formę do babki natłuścic masłem i oprószyc mąką, odstawic.
Jajka rozbic. Oddzielic białka od żółtek, odstawic. - Założyc motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlac białka, dodac sól, ubijac 2min./obr. 4 lub do momentu aż piana będzie sztywna. Pianę z białek przełożyc do innego naczynia, odstawic do lodówki. Umyc i osuszyc naczynie miksujące.
- Rozgrzac piekarnik do 180*C.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypac mak, zmielic 15s/obr.9. Przełożyc do innego naczynia, odstawic.
- Do naczynia miksującego włożyc masło, dodac cukier i żółtka, zmiksowac 20s/obr.7
- Dodac mąkę, proszek do pieczenia i mleko, wymieszac przy pomocy kopystki 1min/obr.4
- Dodac rozdrobniony wczesniej mak, skorke z cytryny, cukier waniliowy, platki migdalowe i bakalie, wymieszac przy pomocy kopystki 20s/obr.4
- Dodac pianę z białek, wymieszac przy pomocy kopystki 45s/obr.2. Przełożyc do przygotowanej wcześniej formy.
- Wstawic do piekarnika, umieszczając formę na drugim poziomie od dołu, piec 60 min (180*C). Za pomocą wykałaczki lub patyczka sprawdzic, czy ciasto jest dopieczone, w razie potrzeby wydłużyc czas pieczenia o 10-15min. Jeżeli babka za bardzo się przypiekła z góry można przykryc ją folią aluminiową 10min przed końcem pieczenia.
- Pozostawic do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Babkę podawac po całkowitym wystygnięciu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dokładny przepis skopiowany z cookidoo.pl
Gratulacje