Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
- TM 6
opublikowany: 07/04/21
zmieniono dnia: 07/04/21
Składniki
Babka drożdżowa
- 50 g drożdży świeżych
- 1 mleka, szklanka
- 100 g cukru
- 2żółtka
- 3 łyżki oleju
- soli, szczypta
- 500 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego dać cukier, mleko i pokruszone drożdże, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól, żółtka i olej, wyrobić 2-3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do jednej lub dwóch form na babkę wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na godzinę. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Po 15-20 minut przykryć ciasto folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Studzić na kratce. Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem.
Porady
Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/
*przepis ze strony http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?