thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Babka drożdżowa

  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 mleka, szklanka
  • 100 g cukru
  • 2żółtka
  • 3 łyżki oleju
  • soli, szczypta
  • 500 g mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego dać cukier, mleko i pokruszone drożdże, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól, żółtka i olej, wyrobić 2-3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do jednej lub dwóch form na babkę wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na godzinę. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Po 15-20 minut przykryć ciasto folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Studzić na kratce. Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem.

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/

*przepis ze strony http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Babka drożdżowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?