thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
12h 30min
Czas całkowity
12h 30min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 12/23/19
zmieniono dnia: 12/23/19

Składniki

ZIELONE ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ

  • 500 g filetów śledzi surowych ze skórką
  • 2 duże jajka
  • 3 g soli, + dodatkowa ilość do doprawienia
  • 1 g pieprzu, mielonego, +dodatkowa ilość do doprawienia
  • 130 g mąki
  • 200 g oleju
  • 100 g ogórka konserwowego, pokrojonego w paski
  • 100 g papryki czerwonej, pokrojonej w paski

ZALEWA

  • 600 g wody ciepłej
  • 120 g octu
  • 150 g ketchupu łagodnego
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 70 g cukru
  • 20 g soli
  • 120 g cebuli, pokrojonej w półksiężyce

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ŚLEDZIE
  1. 1. Do naczynia miksujacego włożyć jajko, 1g soli, 1g pieprzu, 30g maki 10s/obr.4 Przełożyć do innego naczynia.
    2. Resztę maki odwarzyć do miski.
    3. Filety doprawić solą i pieprzem nastempnie obtoczyć w cieście i mące. Smażyć na oleju z każdej strony do zrumienienia. Odstawic na bok.

  2. ZALEWA
  3. 1. Do czystego naczynia wlać 600g wody ciepłej, 120g octu, 150g ketchupu 10s./obr.5
    2. Dodajemy zesztę składników potrzebnych do przygotowania zalewy 15min./100C/obr.0,5
    3. Śledzie układamy w naczyniu przekładająć papryką i ogórkiem konserwowym . Całość zalewamy gorącą zalewą. Odkładamy na 12h do lodówki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ZIELONE ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?