Składniki
Kluski
- 3 łyżeczki soli
- 500 g mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
- 500 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Gotować na parze 30 min/Varoma/obr. 1. Wyjąć koszyczek i opróżnić naczynie miksujące.
2. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane ziemniaki i utrzeć 10s/ obr. 4
3. Dodać mąkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę soli oraz gałkę muszkatołową, wyrobić 1 min/obr 3. W tym czasie zagotować wodę w dużym garnku.
4. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką ziemniaczaną stolnicę, uformować wałek (3-4 cm), pokroić go na 24 równe części. Z każdej części uformować kulkę, następnie lekko ją spłaszczyć ipalcem zorbić wgłębienie.
5. Do gotującej się wody dodać 2 łyżeczki soli. Kluski gotować przez około 3 min od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Następnie wyjąć łyżką cedzakową.
6. Podawać na gorąco z mięsem i sosem .
Kluski
Porady
Użyć mączystych ziemniaków.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ziemniaki muszą być gorące do śląskich.to podstawowa zasadą dobrej kluchy. Jeżeli są wczorajsze trzeba je podgrzać .
mnie tez wyszło ciasto gumowate dwa razy próbowałam i fiasko
Lamka:Ale jeżeli nie zmiksujemy ziemniaków , tylko włączymy obroty wsteczne"Obroty wsteczne" to nie będzie gródek?
Użyłam ziemniaków z których robię kopytka, i niestety wyszły gumowate, wylądowały w śmietniku, zastanawiam się czy dodanie jajka coś by zmieniło ?
Super dziękuję za przepis
ROXANC1A: Jeśli dodałaś kilogramy mąki to znaczy, że miałaś złe ziemniaki, muszą być mączne, nie z każdych ziemniaków można robić kluski. W Anglii każda odmiana dedykowana jest innemu przyrządzaniu i ich przeznaczenie opisane jest na opakowaniu, w Polsce musisz się po prostu na nich znać
Idealne, jestem ich smakoszem, wiem co mówię
Tragedia....jedyne co nauczylam sie z tego przepisu to czytaj najpierw opinie danego przepisu😤 Sama guma!! Musialam dodac kilogramy mąki zeby cos z tego wyszlo, a wyszlo twarde jak kamien bleee
miałam kilo wczorajszych ziemniaków. Powinnam podzielić na pół aby je zmielic, a tak to przerabiałam 40 sekund i zostało kilka grudek.
Po za tym smak i konsystencja idealne.
Are you sure to delete this comment ?