thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 25/04/16
zmieniono dnia: 25/04/16

Składniki

  • 1 jajko
  • 600 g mąki pszennej
  • 0.1 litry mleka
  • 1.5 łyżeczka cukru
  • 0.5 litra mleka
  • 2 łyżeczki łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła
  • 50 g drożdży

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. 1.Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier, wymieszać      1min30s/37°C/obr.1 

    2. Dodać ciepłe mleko 0.1 l i pozostawić na 10 min do wyrośnięcia  zaczynu

    3.Dodać ciepłe mleko 0.5l, masło, mąkę, sól, jajko i wyrobić ciasto  2min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" ,aż nam się ciasto będzie oddzielało ładnie od łopatek, w razie potrzeby dosypać mąki i jeszcze raz wyrobić

    4.Ciasto przełożyć do innego naczynia i zostawić do wyrośnięcia na  ok.40min

    5. Z ciasta formować małe chlebki, kształtować w placki o takiej  wielkości, aby się zmieściły na patelni, nie wałkować.

    6. Langoše smażyć na sporej ilości oleju – podobnie jak np. frytki  do złotego koloru z obu stron.

Porady

Langosz najlepiej smakuje ze śmietanowym sosem czosnkowym ,posypany startym żółtym serem ale można go również podawać solo lub z dżemem

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant LANGOSZ

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?