thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
3 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • 6 pomidoròw, duzych, dojrzalych
  • 100 gramów ryzu (czas got. 14 -16min)
  • 70 gramów sera zòltego ( fontal, asiago, gouda)
  • 800 gramów ziemniaków
  • oregano
  • rozmaryn, świeży, 4 galazki
  • pieprz, sól do smaku
  • olej z oliwek do smaku
  • 500 gramów wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Pomidory umyc, osuszyc, odciac gòrna czesc ( przykrywka). Odciete czesci odlozyc. Pomidory wypròznic  (odlozyc do miseczki miazsz, razem z sokiem), posolic w srodku, poukladac w durszlaku do gòry nogamy, by odciekly. W tym czasie obrac ziemniaki, umyc, osuszyc, pokroic na dosc duze kawalki, ulozyc w Varomie. Do koszyczka wlozyc ryz. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" nalac wode, wlozyc koszyczek, na gòre postawic Varome : 15 - 20min / Varoma / obr 1. Po 10min wyjac koszyczek z ryzem, kontynuowac gotowanie ziemniakòw ( maja byc prawie ugotowane). Odcedzic. Wylac wode. Zmielic ser: 5sek / obr 5, odlozyc. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc miazsz z pomidoròw,oregano, igielki rozmarynu - 2 galazki, sòl do smaku oraz olej ( wg gustu) : 5sek / obr 5, przelozyc do miski. Do powstalego "sosu" dodac ryz i 50g sera, doprawic jeszcze sola,jesli trzeba, wymieszac. Na blache ulozyc wypelnione ryzem pomidory, przykryc " pokrywkami", pomiedzy poukladac ziemniaki. Ziemniaki posolic, posypac pozostalym serem, oregano, pozostalym rozmarynem. Polac wszystko olejem. Wstawic do nagrzanego piekarnika: 200° / 30- 45 min., zalezy od piekarnika ( uwaga, nie przypiec za mocno pomidoròw, bo gòra sie przypali, a dòl sie rozleci i ucieknie ryz ze srodka). Smacznego tmrc_emoticons.) 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pomidory nadziewane z ziemniaczkami

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 24, 2012 at 00:34

    Zgadza sie, Gabitmrc_emoticons.)  Mozesz pomieszac z miesem, jak na golabki, albo z tunczykiem, albo, jak Ci sie podoba. Przepis oryginalny, zmieniony po mojemu troche, przewiduje ryz. ALE !!! przepisy sa wlasnie po to, by je zmieniactmrc_emoticons.;) ... i dostosowywac do naszych gustòwtmrc_emoticons.;)  Inaczej byloby za monotonnie przy stoletmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • sierpnia 23, 2012 at 21:47
    5.0

    Dzięki Elu za potwierdzenie moich pomysłów. Mnie też sam ryżyk jakoś nie zachwyca, a moja rodzinkę koli w zęby. tmrc_emoticons.D Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 23, 2012 at 16:52
    5.0

    Gabi ja tą potrawę robię właśnie z mielonym mięsem i czasu nie wydłużam. Moi panowie lubią warzywa ale najlepiej w towarzystwie mięsa  tmrc_emoticons.) dlatego ten przepis wzbogaciłam o mięsko. Dosyć dawno temu robiłam tak nadziewaną paprykę, ale mojej rodzince jakoś nie przypadła do gustu  tmrc_emoticons.~ A wersję w pomidorach polubili  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 23, 2012 at 15:59
    5.0

    Veroniko, patrząc na zdjęcie , sądzę, że "pokrywka" pomidorka to ta część od ogonka? A można byłoby do tego ryżu dodać mielonego mięska, np drobiowego? Czy to wymagałoby już dluższego podpiekania i pomidory by tego nie wytrzymały? tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 23, 2012 at 00:11
    5.0

    Veroniko, to danie robiłam już 3 razy jest super! Wszystkim smakuje, szybko się go robi.

    Dzięki za przepis pozdrawiam  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 11, 2012 at 11:16
    5.0

    Super letnie i lekkie danie. Dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

  • sierpnia 11, 2012 at 11:05
    5.0

    Vercia pyszności tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D kocham pomidory tmrc_emoticons.D zrobie na obiadek tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • sierpnia 10, 2012 at 12:47

    Zgadza sie, Elu, wiecej pisania, niz robotytmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) . Przepis jest latwy, szybki i smaczny. Akurat na lato. Jesli chcesz podwòjna ilosc, starczy podwoic skladniki ( mòwie o pomidorach !!!). Z ziemniakami jest troche inna sprawatmrc_emoticons.;)  Porada: jesli Twoje pomidory puszcza za duzo soku ( zobaczysz sama- ryz nie moze plywac w sosie pomidorowym! ), odlòz kilka lyzek, a na koncu  polejesz tym ziemniaki ( przed pieczeniem) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • sierpnia 10, 2012 at 07:59
    5.0

    Dzięki Veronika, super przepis i duża porcja, akurat na moją rodzinę  tmrc_emoticons.)  

    Na pewno wypróbuję, bo szybki w zrobieniu (więcej miałaś pisania  tmrc_emoticons.D  tmrc_emoticons.;) a piecze się samo!

    Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

Are you sure to delete this comment ?