- TM 31
Składniki
- 6 pomidoròw, duzych, dojrzalych
- 100 gramów ryzu (czas got. 14 -16min)
- 70 gramów sera zòltego ( fontal, asiago, gouda)
- 800 gramów ziemniaków
- oregano
- rozmaryn, świeży, 4 galazki
- pieprz, sól do smaku
- olej z oliwek do smaku
- 500 gramów wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Pomidory umyc, osuszyc, odciac gòrna czesc ( przykrywka). Odciete czesci odlozyc. Pomidory wypròznic (odlozyc do miseczki miazsz, razem z sokiem), posolic w srodku, poukladac w durszlaku do gòry nogamy, by odciekly. W tym czasie obrac ziemniaki, umyc, osuszyc, pokroic na dosc duze kawalki, ulozyc w Varomie. Do koszyczka wlozyc ryz. Do "Blokada naczynia miksującego" nalac wode, wlozyc koszyczek, na gòre postawic Varome : 15 - 20min / Varoma / obr 1. Po 10min wyjac koszyczek z ryzem, kontynuowac gotowanie ziemniakòw ( maja byc prawie ugotowane). Odcedzic. Wylac wode. Zmielic ser: 5sek / obr 5, odlozyc. Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc miazsz z pomidoròw,oregano, igielki rozmarynu - 2 galazki, sòl do smaku oraz olej ( wg gustu) : 5sek / obr 5, przelozyc do miski. Do powstalego "sosu" dodac ryz i 50g sera, doprawic jeszcze sola,jesli trzeba, wymieszac. Na blache ulozyc wypelnione ryzem pomidory, przykryc " pokrywkami", pomiedzy poukladac ziemniaki. Ziemniaki posolic, posypac pozostalym serem, oregano, pozostalym rozmarynem. Polac wszystko olejem. Wstawic do nagrzanego piekarnika: 200° / 30- 45 min., zalezy od piekarnika ( uwaga, nie przypiec za mocno pomidoròw, bo gòra sie przypali, a dòl sie rozleci i ucieknie ryz ze srodka). Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zgadza sie, Gabi Mozesz pomieszac z miesem, jak na golabki, albo z tunczykiem, albo, jak Ci sie podoba. Przepis oryginalny, zmieniony po mojemu troche, przewiduje ryz. ALE !!! przepisy sa wlasnie po to, by je zmieniac ... i dostosowywac do naszych gustòw Inaczej byloby za monotonnie przy stole
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dzięki Elu za potwierdzenie moich pomysłów. Mnie też sam ryżyk jakoś nie zachwyca, a moja rodzinkę koli w zęby.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabi ja tą potrawę robię właśnie z mielonym mięsem i czasu nie wydłużam. Moi panowie lubią warzywa ale najlepiej w towarzystwie mięsa dlatego ten przepis wzbogaciłam o mięsko. Dosyć dawno temu robiłam tak nadziewaną paprykę, ale mojej rodzince jakoś nie przypadła do gustu A wersję w pomidorach polubili
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Veroniko, patrząc na zdjęcie , sądzę, że "pokrywka" pomidorka to ta część od ogonka? A można byłoby do tego ryżu dodać mielonego mięska, np drobiowego? Czy to wymagałoby już dluższego podpiekania i pomidory by tego nie wytrzymały?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Veroniko, to danie robiłam już 3 razy jest super! Wszystkim smakuje, szybko się go robi.
Dzięki za przepis pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Super letnie i lekkie danie. Dodaje do wypróbowania
Vercia pyszności kocham pomidory zrobie na obiadek
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Zgadza sie, Elu, wiecej pisania, niz roboty . Przepis jest latwy, szybki i smaczny. Akurat na lato. Jesli chcesz podwòjna ilosc, starczy podwoic skladniki ( mòwie o pomidorach !!!). Z ziemniakami jest troche inna sprawa Porada: jesli Twoje pomidory puszcza za duzo soku ( zobaczysz sama- ryz nie moze plywac w sosie pomidorowym! ), odlòz kilka lyzek, a na koncu polejesz tym ziemniaki ( przed pieczeniem)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dzięki Veronika, super przepis i duża porcja, akurat na moją rodzinę
Na pewno wypróbuję, bo szybki w zrobieniu (więcej miałaś pisania   a piecze się samo!
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?