Składniki
- 800 gramów ziemniakòw, pokrojonych na plastry
- 1000 gramów wody
- sól do smaku
- 300 gramów maki , typu na makaron
- 1 jajko ( ok. 60g)
- 50 gramów parmezanu, tartego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ziemniaki, obrac, umyc, pokroic na na plastry, ulozyc na Varomie. Do "Blokada naczynia miksującego" wlac wode, posolic, zalozyc Varome: 30min / temp. Varoma / obr 1. Zdjac Varome. Do czystego "Blokada naczynia miksującego" wlozyc 50g maki i ziemniaki, gorace: 10sec / obr 5. Dodac pozostala make, jajko, parmezan i szczypte soli: 10sek / obr3. Wyjac na posypana maka stolnice, wyrobic troszke rekoma opròszonymi maka. Formowac walki - 2 cm. Kroic male kopytka, kazdy lekko nacisnac zabkami widelca. Gotowac w osolonej wodzie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis to jedna wielka tragedia, wychodzi z tego breja a zeby cokolwiek ulepic to poszedl kilogram mąki. szkoda czasu produktów i tego sprzątania po tym. Nie polecam.
Sos mi wyszdł , a kopytka się rozlecialy w garnku.
Witaj Chodzi o make "silniejsza", "twardsza", nie tortowa. Np. luksusowa 550 , ewentualnie poznanska 500. 400 i 450, to maki slabe, miekkie, ktòre sa najlepsze do ciast. Te, ktòre podalam, sa dobre do makaronòw, klusek, kopytek Maka ma byc pszenna Lepiej nie umiem pomòc, bo nie znam osobiscie polskich mak Pewnie bedziesz wiedziala lepiej ode mnie, ktòrej uzyc Uzyj ta, ktòra zazwyczaj uzywasz na kopytka i bedzie dobrze Milego dnia
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Mam takie pytanko co do przepisu - o jaki rodzaj mąki chodzi - "300 gramów maki , typu na makaron "?
Dzieki
Super kopytka mniam i to jeszcze z serkiem dodaje do wypróbowania buźka
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Ach, ps. mozesz tez spokojnie dodac np. kurczaka badz indyka, pokrojonego w kostke, to ugotuje sie razem z ziemniakami i tez pycha
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Haniu, wypròbuj, smaczne, choc zwykle, jak to kopytka Jesli lubisz bardzo ziemniaki, spròbuj vellutate, ktòre podalam Mozna sie tym niezle pobawic Zupka opiera sie na ziemniakach, ale mozesz zmieniac inne dodatki.... ja robie z tym, co akutar mam.... groszek, ostatnio por i pomidor, marchewke, szpinak,....czasem zmniejszam ilosc ziemniakòw.... Aby wszystkiego bylo ok. 600- 650g. Jesli 600g - dodasz 500g wody i 400g mleka ( ja ostatnio dodaje chude), jesli 650g - dasz o jakies 20g wiecej wody lub mleka. Ser tez mozesz zmieniac - raz parmezan, raz gouda, raz jeszcze inny zòlty.... Sa pycha, polecam Buziaki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniczko jak fajnie znowu coś z ziemniaków Zapisane jak zwykle wypróbuję to ocenię
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Nie ma za co Daj znac, jak wyszly Alu
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?