- TM 31
Składniki
SKŁADNIKI
- 100 gramów masła
- 1 litra mleka 3.2 %
- 2 jajka cale
- 2 czubate łyżki kwaśnej 18 % śmietany
- 1 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 1000 gramów twarogu tłustego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do wlać mleko i podgrzewać 6min/90 st.C/obr 2.
Dodać pokruszony twaróg i podgrzewać 6 min/90 st.C/obr 2.
Przecedzić twaróg przez gęste sito.
W nieumytym naczyniu roztopić masło 30 sek/70 st.C/obr 1.
Dodać twaróg i podgrzewać 6 min/ 80 st.C/obr 3-4.
Podczas smażenia dodać roztrzepane jajka ze śmietaną+ sól+ sodę.
Przelać szybko do naczynia posmarowanego olejem.
Baza- ser śmietankowy
Porady
Można zrobić wersję dietetyczną z chudego twarogu, 2 % mleka i 12% śmietany.
Można też zrobić różne smaki.
Prędzej trzeba przygotować drobno pokrojone składniki np. szynka, papryka, zioła, pieprz itp.
Trzeba tez mieć przygotowane- posmarowane olejem naczynia.
PAMIĘTAJ, że ser szybko zastyga! W związku z tym szybko mieszaj z dodatkami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszny "Blokada naczynia miksującego" "Mieszanie"
Kolejny raz zrobiłam z kminkiem i jeszcze lepszy ,tak się cieszę że te smaki z dzieciństwa wróciły.
Teraz robię z suszonymi pomidorami zobaczym jaki będzie
Dzielę się moimi uwagami
Zrobiłam z połowy porcji ale dałam 2 jajaka przez pomyłke -konsystencja super.
Ja dodałam kminek bo chciałam przywołać smaki z dzieciństwa
Trochę mało soli ( 1/2 łyżeczki) ale to kwestia gustu
Zamiast śmietany dałam Grecki Jogurt
Całość super ,wariacji z dodawaniem np kminku może być wiele !
Warto spróbować ten ser topiony. POLECAM. Lidka " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
No właśnie to my decydujemy jaki składnik dodajemy. Jest wiele możliwości. POZDRAWIAM. " src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Z dodatków można spróbować też rzodkiewkę, szczypiorek, pietruszkę i... wszystko inne co przyjdzie do głowy Super przepis!
Ja wylewam do naczynia wyłożonego folią spożywczą - polecam. Mój ser robię z podobnego przepisu http://www.przepisownia.pl/przepisy/ser-z%C3%B3%C5%82ty/445691
Wypróbuję też Twój przepis." alt="" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich