Składniki
- 1 galaretka Mohito (winiary)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 300 g cukru
- 20 g pektyny lub żel-fix 2:1
- 1000 g cukinii obranej pokrojonej na kawałki
- garść posiekanej mięty
- 1 cukier waniliowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy 100 g cukru i posiekane listki mięty (garść - to tak 10 g) i miksujemy obr.turbo, czas 10 sek. Zgarniamy cukier kopystką ze ścianek naczynia. Wkładamy cukinie i gotujemy czas 10 min/ 90 st/ obr.3. przy zdjętej miarce - ustawamy koszyczek, aby dżemik nie chlapał. Nastepnie miksujemy czas 15 sek, obr. 7-8. Dodajemy resztę cukru - 200g i cukier waniliowy oraz sok z cytryny i gotujemy czas 5 min/ 90 st/ obr.3. Nastepnie dodajemy pektynę lub żel-fix i galaretkę i gotujemy czas 10 min/ 90 st/ obr.3. Gorący dżemik przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilkę do góry dnem.
Z podanych składników wyszło 7 małych słoiczków - takich po koncentracie pomidorowym. Dżemik jest pyszny i bardzo aromatyczny i ma piekny zielony kolor.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witaj Frati dziekuję za komentarz masz rację każdy lubi coś innego ale ciesze się, że się skusiłaś i mimo wszystko jest dobry pozdrawiam Słoneczko
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi zrobilam wczoraj mietowy skuszona twoja sliwkowa eksplozja z pomarancza i jablkiem z cynamonem
nalatalam sie za galaretka i gdy zrobilam...dobry ale nie umywa sie do sliwkowego
ale tak odpowiadaja tylko i wylacznie moje kubki smakowe
Oj biedna ta mięta Jadziu cieszę się, że dżemik smakuje zapraszam na kolejny dziękuję za komentarz i pozdrawiam kochana
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
I ja nie wytrzymalam... oskubalam moją mietę z resztek lisci... ;o) warto było... pychota
;o)
Dziękuję bardzo evula ciesze się, że dżemik smakuje ja dzisiaj dorobiłam jeszcze trzy porcję bo wcześniejsze słoiczki rozdałam znajomym pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Polecam Aniu dziekuję za komentarz i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Marzenko , dżemik rewelacyjny,odkrycie sezonu,już nie mogę się doczekać kiedy zagoszczą znajomi i będą zgadywać z czego jest zrobiony.Daję sobie głowę uciąć,że nikt nie zgadnie
Ale ciekawy dżemik, nigdy nie jadłam miętowego ani nawet nie widziałam w sklepach popytam się znajomych o miętę i zrobię napewno jest pyszny
Sloneczka dziekuje wszystkim za komentarze. Probujcie dzemik bo jest pyszny dajcie znac jak zrobicie jak Wam smakuje. Ja w wekend jade do Rodzicow to jeszcze urwe miety i zrobie nastepna porcje pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Witaj evula galaretke dodajemy w formie proszku polecam dzemik naprawde warto pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję