- TM 31
Składniki
Na ilość
- 200 gramów Suszonych owoców żurawiny
- 100 gramów wody
- 20 gramów cukru, opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Owoce wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą tak żeby je przykryła i jeszcze ok 1 cm nad owoce. 20 min/90 s./
Kiedy owoce będą już miękkie i soczyste zmiksować 10sek./obr. 6. Można jeśli są bardzo kwaśne dodać do smaku cukru.
Sprawdzić konsystencję jeśli jest rzadka (spływa szybka z łyżki) jeszcze podgotować ok 10 min/ 90 s./ bez nakładki na pokrywce. Jeśli za gęsty dodać trochę wrzątku i wymieszać.
Wyjąć dżem z naczynia, do naczynia dodać chrzan utarty lub ze słoiczka i dodać dżemu w proporcji 1 do 1/3 (żurawiny) wymieszać.
Porady
Doskonały do pieczonych mięs, jaj i białej kiełbasy.
Nie potrzeba dodawać żadnej żelatyny bo zawarte w owocach pektyny po gotowaniu i miksowaniu w czasie stygnięcia zetną wszystko w galaretkę/dżem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?