thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
22min
Czas całkowity
22min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez milla36
opublikowany: 04/19/14
zmieniono dnia: 04/19/14

Składniki

Na ilość

  • 200 gramów Suszonych owoców żurawiny
  • 100 gramów wody
  • 20 gramów cukru, opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Owoce wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą tak żeby je przykryła i jeszcze ok 1 cm nad owoce. 20 min/90 s./Soft


    Kiedy owoce będą już miękkie i soczyste zmiksować 10sek./obr. 6. Można jeśli są bardzo kwaśne dodać do smaku cukru.


    Sprawdzić konsystencję jeśli jest rzadka (spływa szybka z łyżki) jeszcze podgotować ok 10 min/ 90 s./Soft bez nakładki na pokrywce. Jeśli za gęsty dodać trochę wrzątku i wymieszać.


    Wyjąć dżem z naczynia, do naczynia dodać chrzan utarty lub ze słoiczka i dodać dżemu w proporcji  1 do 1/3 (żurawiny) wymieszać.


     

Porady

Doskonały do pieczonych mięs, jaj i białej kiełbasy.

Nie potrzeba dodawać żadnej żelatyny bo zawarte w owocach pektyny po gotowaniu i miksowaniu w czasie stygnięcia zetną wszystko w galaretkę/dżem

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem z suszonej żurawiny do mięs

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?