- TM 31
Składniki
na dżem
- 500 gramów jeżyn
- 150 gramów cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Umyte i odszypułkowane owoce wrzucic do naczynia, zamknąć na górę postawić koszyczek gotować 15 minut/varoma/obr 1 po tym czasie otworzyż dodać cukru i jeszcze gotować 5 minut/varoma/ obr 1. Gorący przełożyć do słoików i można jeszcze słoiki dla pewności 5 min zapasteryzować.
Dżem jeżynowy
Porady
Im wolniej owoce się gotuje tym więcej pektyn uwalnia się z owoców i nie potrzeba dodawać żadnych fixów do dżemów.
Żeby sprawdzić czy dżem odpowiednio już odparował i zgęstnieje w słoiku wystarczy zamieszać go (po dodaniu cukru) łyżką i poczkać aż na niej ostygnie. Jeśli zrobi się gęsty to już koniec gotowania jesli będzie z niej spływał potrzeba jeszcze 5-10 min varomy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam . Chcę zrobic ten dżem , Czy nie dodaje się do niego żadnego srodka żelującego ?
Are you sure to delete this comment ?