thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 25/08/16
zmieniono dnia: 25/08/16

Składniki

na dżem

  • 500 gramów jeżyn
  • 150 gramów cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Dżem jeżynowy
  1. Umyte i odszypułkowane owoce wrzucic do naczynia, zamknąć na górę postawić koszyczek gotować 15 minut/varoma/obr 1 po tym czasie otworzyż dodać cukru i jeszcze gotować 5 minut/varoma/ obr 1. Gorący przełożyć do słoików i można jeszcze słoiki dla pewności 5 min zapasteryzować.

Porady

Im wolniej owoce się gotuje tym więcej pektyn uwalnia się z owoców i nie potrzeba dodawać żadnych fixów do dżemów.

Żeby sprawdzić czy dżem odpowiednio już odparował i zgęstnieje w słoiku wystarczy zamieszać go (po dodaniu cukru) łyżką i poczkać aż na niej ostygnie. Jeśli zrobi się gęsty to już koniec gotowania jesli będzie z niej spływał potrzeba jeszcze 5-10 min varomy.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem z jeżyn

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?