thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 55min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 19/04/14
zmieniono dnia: 19/04/14

Składniki

  • 7 jaj
  • 70 gramów mąki pszennej
  • 70 gramów mąki ziemiaczanej
  • 280 gramów cukru pudru, połowa cukru miałkiego
  • 300 gramów białej czekolady
  • 0,7 litra śmietanki 30%
  • 80 gramów cukru
  • 400 gramów wiórków kokosowych
  • masło, do wysmarowania formy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Biszkopt:


    Zasada jest taka: na 1 jajo dajemy 10 gr mąki pszennej i 10 gr mąki ziemniaczanej oraz 40 gr cukru pudru. Na moją blachę wychodzi biszkopt z 7 jaj.


    Oddzielamy żółtka od białek. Zółtka z cukrem ucieramy na białą pulchną masę przekładamy do miski, umyć naczynie  wlać białka założyć motylek szczypta soli ubić pianę na sztywno.


    Do żółtek ubitych naprzemian porcjami dodawać mąkę (pszenną wymieszaną z ziemiaczaną) z białkami. Porcjować tak żeby na koniec zostało ok 1/3 piany. Delikatnie połączyć składniki. Wylać na blaszkę, upiec 25 min 180 stopni.


    Wystudzić biszkopt, przekroić  tak by placek miał ok 3 cm grubości.


    Czekoladę połamać włożyć do naczynia rozdrobnić 10 s./obr 6.


    Dolać śmietanę gotować 10 min/90 s./Soft Kiedy czekolada się rozpuści dodać cukier i wiórki. 20 min/90 s./Wsteczne obr 1. pod koniec można dodać blanszowanych migdałów.


    Gorącą masę nakładac na biszkopt partiami, pierwszą bardzo wilgotną i ciepłą tak zeby płyny wsiąkły w placek. Podana ilość pozwala na nałożenie masy grubości około 3 cm.


     

Porady

Ja zawijam placek z masą w folię spożywczą żeby masa nie spływała, po zastygnięciu i schłodzeniu, posypać dla dekoracji wiórkami lub płatkami migdałowymi

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto Rafaello

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: