- TM 31
Składniki
- 7 jaj
- 70 gramów mąki pszennej
- 70 gramów mąki ziemiaczanej
- 280 gramów cukru pudru, połowa cukru miałkiego
- 300 gramów białej czekolady
- 0,7 litra śmietanki 30%
- 80 gramów cukru
- 400 gramów wiórków kokosowych
- masło, do wysmarowania formy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Biszkopt:
Zasada jest taka: na 1 jajo dajemy 10 gr mąki pszennej i 10 gr mąki ziemniaczanej oraz 40 gr cukru pudru. Na moją blachę wychodzi biszkopt z 7 jaj.
Oddzielamy żółtka od białek. Zółtka z cukrem ucieramy na białą pulchną masę przekładamy do miski, umyć naczynie wlać białka założyć motylek szczypta soli ubić pianę na sztywno.
Do żółtek ubitych naprzemian porcjami dodawać mąkę (pszenną wymieszaną z ziemiaczaną) z białkami. Porcjować tak żeby na koniec zostało ok 1/3 piany. Delikatnie połączyć składniki. Wylać na blaszkę, upiec 25 min 180 stopni.
Wystudzić biszkopt, przekroić tak by placek miał ok 3 cm grubości.
Czekoladę połamać włożyć do naczynia rozdrobnić 10 s./obr 6.
Dolać śmietanę gotować 10 min/90 s./ Kiedy czekolada się rozpuści dodać cukier i wiórki. 20 min/90 s./ obr 1. pod koniec można dodać blanszowanych migdałów.
Gorącą masę nakładac na biszkopt partiami, pierwszą bardzo wilgotną i ciepłą tak zeby płyny wsiąkły w placek. Podana ilość pozwala na nałożenie masy grubości około 3 cm.
Ciasto
Porady
Ja zawijam placek z masą w folię spożywczą żeby masa nie spływała, po zastygnięciu i schłodzeniu, posypać dla dekoracji wiórkami lub płatkami migdałowymi
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam mam pytanie po co dzielić biszkopt?
Oraz co 1/3 piany ?
Przepraszam ale muszę troszkę pomarudzic. Jestem laikiem w kuchni i przepis jest dla mnie nieczytelny. "Porcjować tak żeby na koniec zostało ok 1/3 piany." Co dalej z tą 1/3 piany?
"Wystudzić biszkopt, przekroić tak by placek miał ok 3 cm grubości." Co dalej z przekrojonymi częściami!? Na jedną rozumiem nakładać masę a co z drugą?
pyszne !
To jest zwykły kogiel-mogiel, tak z motylkiem jakieś 5 minut obroty 3
pozdrawiam
Ciasto rewelacyjne, uwielbiam kokos! Ciasto bardzo szybko zniknęło Pozdrawiam
Super przepis a placek im dłużej stoi tym smaczniejszy.
Polecam ten przepis.
Witam jestem dość początkująca więc mam pytanie odnośnie tej masy z żółtek z cukrem czy robimy ją za pomocą motylka i na jakich ustawieniach ? Pozdrawiam
Placek wychodzi przepyszny. W szczególności jeśli ktoś tak jak ja uwielbia kokos, chociaż przepis dla laika jest dosyć trudny. Ogólnie polecam
Ciesze się że smakuje