- TM 31
Składniki
na sos
- 150 gramów cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 20 gramów oliwy z oliwek
- 1000 gramów pomidorów
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka suszonego tymianku, lub kilka duzych gałązek świeżego
- 1 łyżek soli
- cukier
- sól
- 1 łyżeczka gorczycy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cebulę obrać pokroić na mniejsze kawałki, do naczynia, dodać obrane ząbki czosnku, rozdrobnić 5s/obr 5. dodać oliwę i podprazyć varoma/ 2,5-3 min/obr 1. W tym czasie obrać pomidory ze skórki pokroić na mniejsze kawałki, obrać czerwoną paprykę również przygotować. Pomidory i paprykę dodać do cebuli zmiksować 8s/obr 6. Teraz należy zredukować sos varoma/ 30-50 min/obr 1 długość czasu redukcji zależy od konsystencji pomidorów czy są bardzo wodniste czy zwięzłe. Na pokrywkę naczynia postawić koszyczek. Kiedy konsystencja sosu będzie zadowalająca posmakować sos czy pomidory były słodkie dopiero wtedy doprawiamy solą i cukrem, dodajemy tymianek i pieprz, gorczycę, jeśli robimy sos na ostro dodajemy posiekaną papryczkę chilli. znów gotujemy 100 s/7 min./obr 1. Sos przełożyć do słoiczków, zakręcić i krótko zapasteryzować.
Porady
Sos doskonały do smarowania spodów pizzy na to plastry mozzarelli i listki bazyli. Świetnie się sprawdza jako dip do warzyw, mięs i do nachosów (należy wtedy podgrzać go do temp 30 stopni).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zimą można użyć pomidorów z puszki. Wypróbowałem, jest ok.
Koniecznie musze wyprobowac
Zapowida się wyśmienicie.
Może jednak warto dodać trachę bazylii i oregano?? Co sądzicie?
Robię już drugą porcję! Wypróbowałam już na pizzy - super sprawa na zimę gdy nie ma pomidorów. Bardzo smaczny!Na TM5 trochę zwiększyłam porcję pomidorów!
Zależy jakie Wasze smaki, ja daję papryczkę chilli, ale jak robię ten sos w wersji "do nachosów" zaostrzam smak sosem z piri-piri lub innym ostrym sosem.
Chilli czy papryczka ostra
100 stopni, przez 7 minut, obroty1, czyli po dodaniu chilli całość jeszcze nalezy gotować w 100 stopniach przez 7 minut na obrotach 1
Przepraszam, ale nie rozumiem, co to znaczy po dodaniu chili gotujemy100s/7min/obr1?