- TM 31
Składniki
przystawka/dodatek do dania głównego
- 0,5 łyżeczki soli
- 30 gramów masła
- 300 gramów ryżu arborio lub innego do rizotta
- 0,7 litra Bulionu warzywnego
- 100 gramów śmietany 12%
- 1 żółtko
- 1 cytryna
- 150 gramów selera naciowego
- 50 gramów cebuli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Seler umyć pokroić w miniejsze kawałki, razem z cebulą również pokrojoną na mniejsze części włożyć do naczynia rozdrobnić 2 s./obr. 5 zgarnąć kopystką ze ścian naczynia, dodać masło i otartą z cytryny skórkę varoma/6 min/obr. 1
Wsypać ryż dusić razem z selerem i cebulą 100 stopni/ 3 min./"Mieszanie" "Obroty wsteczne"
Wlać bulion 100 stopni/22 min/"Mieszanie" "Obroty wsteczne" nie nakładać miarki.
W kubku wymieszać śmietanę z sokiem z cytryny i żółtkiem na 5 min przed końcem gotowania dodać do naczynia i dopiero teraz dosolić do smaku.
Porady
W trakcie gotowania ryżu dobrze jest zamieszać kopystką i ewentualnie dolać trochę wody lub bulionu. Tempo gotowania ryżu jest różne dla różnego ryżu.
Rizotto doskonałe jako samodzielne danie jarskie lub jako dodatek do mięs.
Do tej pory gotowałam je tradycyjnie ale w Termomixie jest szybciej i prościej.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne
Musi być pyszne, dodaję do listy, zeby wypróbować.
lilly20