thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 21/10/21
zmieniono dnia: 21/10/21

Składniki

Dżem z gruszek i karmelu, z nutą wanilii

  • 1500 gramów gruszkek, najlepsze będą konferencje
  • 1/2 laski wanilii
  • 300 gramów cukru
  • 1 cytryna, sok
  • 30 gramów masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania:
  1. 1. Gruszki umyj, wysusz, połowę obierz, ze wszystkich wytnij gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż do miski i wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstaw na chwilę.
    2. Przełóż gruszki do naczynia miksującego i ustaw 30 min/Varoma/Obr 1. Zamiast miarki, na pokrywę naczynia miksującego postaw koszyczek.
    3. Jak gruszki będą już gotowe, rozgrzej szeroki rondel i wsyp do niego cukier, następnie ogrzewaj ciągle mieszając do czasu, aż zrobi się lekki karmel.
    4. Dodaj laskę wanilii, masło, a następnie bardzo powoli przełóż do rondla z karmelem gruszki, ciągle mieszając (energicznie, aż do połączenia składników). OSTROZNIE podczas przekładania gruszek - karmel może pryskać!
    5. Przełóż zawartość rondla do naczynia miksującego i ustaw 5 min/Varoma/obr 1,5. Na pokrywie naczynia miksującego połóż koszyczek.
    6. Przełóż dżem do czystych słoiczków, następnie odwróć do góry dnem i pozostaw na 15 min. Dżem nie wymaga pasteryzacji.

    Smacznego!

Porady

Dżem świetnie się spprawdzi jako dodatek do pieczywa, naleśników czy serów typu brie

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem z gruszek i karmelu, z nutą wanilii

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?