thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
23min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

PTASIE MLECZKO

  • 1 opakowanie "Śmietan-Fix" (opcjonalnie )
  • 1 opakowanie śmietanki "Śnieżka"
  • 500 g śmietany 30%
  • 2 opakowania galaretki w dowolnym smaku ( u mnie poziomkowa )
  • 500 g gorącej przegotowanej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PTASIEGO MLECZKA
  1. Do dowolnego naczynia wlać gorącą przegotowaną wodę i rozpuścić w niej dwie galaretki. Odstawić do wystudzenia.

  2. Do suchego naczynia miksującego założyć motylek .

  3. „Śnieżkę”  ,śmietanę oraz śmietan-fix  umieścić  w naczyniu – ubijać 2min / obr. 3.  ( bez miarki )
    Po ubiciu śmietanki wyjąć motylek.

  4. Wystudzone galaretki wlać do ubitej śmietany  - mieszać  20 sek. / obr. 3. Jeżeli na ściankach naczynia pozostanie nie wymieszana śmietana to wtedy zgarnąć ją ze ścianek przy pomocy kopystki i czynność powtórzyć.

     

  5. Wymieszaną śmietanę wlać do pucharków i odstawić do stężenia w chłodne miejsce.

     

  6. Przed podaniem udekorować sezonowymi owocami (najlepiej takimi jak smak Naszej galaretki),jeżeli akurat nie mamy to tak jak ja można przez wycięte z kartki lub gotowe szablony posypać rozpuszczalnym kakao lub startą czekoladą.

     

Porady

1. Do wykonania „Ptasiego Mleczka” możemy użyć  galaretki w dowolnym , ulubionym smaku.

2. Jeżeli chcemy rozpuścić galaretkę w TM : wsypujemy galaretkę do naczynia miksującego, wlewamy gorącą wodę i mieszamy – 2 min. / obr. 3

3. Czas ubijania śmietany zależy od jej rodzaju.

                                           SMACZNEGO !   

[[wysiwyg_imageupload:1806:]]                                                                      

[[wysiwyg_imageupload:1805:]]

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PTASIE MLECZKO

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 26, 2014 at 16:17

    Ciekawy pomysł z tym mleczkiem skondensowanym - poeksperymentuje  Dziękuję Lidio

  • listopada 9, 2013 at 13:58
    5.0

    No to Ptasie mleczko jest takie odświętne- fajne.  tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.-p Tongue" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/tongue.png" alt="tmrc_emoticons.p" width="19" height="20"> Ja czasami robię dietetyczne tzn. tylko galaretki+ ubite mleko zagęszczone niesłodzone- 5 MT. POZDRAWIAM.tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

  • listopada 9, 2013 at 08:59

    Zapraszam do wypróbownia, deserek jest bardzo szybki w wykonaniu i na drugi dzień równie dobrze smakuje

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Marzenko nie masz u Siebie tego przepisu ?

  • listopada 8, 2013 at 17:49

    Super pomysł na deser  tmrc_emoticons.D ja robię takie podobne ciasto na zimno - śnieżki plus galaretki (na 1 śnieżkę - 1 galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wody), ciacho jest pyszne i lekkie tmrc_emoticons.D i można zrobić różnokolorowe warstwy tmrc_emoticons.D Monisiu Twój deserek wypróbuję tmrc_emoticons.D dziękuje i pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • listopada 8, 2013 at 13:48

    Świetny deserek na niedzielę. Dzięki Monis. Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • listopada 8, 2013 at 06:56

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Haniu z motylkiem też by się wymieszało,to nic złego -  nie przekraczamy obr.3

    Ważne żeby była jednolita masa

  • listopada 8, 2013 at 06:37

    tmrc_emoticons.)Moniczko dzięki na co ślepemu oczy Glasses dopiero zobaczyłam Love

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

  • listopada 8, 2013 at 06:30

    Język Haniu ja po ubiciu śmietanki wyjęłam motylek  Język

     

  • listopada 8, 2013 at 05:14

    Moniczko ,czy galaretki ze śmietaną też mieszamy motylkiem?

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

Are you sure to delete this comment ?