- TM 21
Składniki
PTASIE MLECZKO
- 1 opakowanie "Śmietan-Fix" (opcjonalnie )
- 1 opakowanie śmietanki "Śnieżka"
- 500 g śmietany 30%
- 2 opakowania galaretki w dowolnym smaku ( u mnie poziomkowa )
- 500 g gorącej przegotowanej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do dowolnego naczynia wlać gorącą przegotowaną wodę i rozpuścić w niej dwie galaretki. Odstawić do wystudzenia.
Do suchego naczynia miksującego założyć motylek .
„Śnieżkę” ,śmietanę oraz śmietan-fix umieścić w naczyniu – ubijać 2min / obr. 3. ( bez miarki )
Po ubiciu śmietanki wyjąć motylek.Wystudzone galaretki wlać do ubitej śmietany - mieszać 20 sek. / obr. 3. Jeżeli na ściankach naczynia pozostanie nie wymieszana śmietana to wtedy zgarnąć ją ze ścianek przy pomocy kopystki i czynność powtórzyć.
Wymieszaną śmietanę wlać do pucharków i odstawić do stężenia w chłodne miejsce.
Przed podaniem udekorować sezonowymi owocami (najlepiej takimi jak smak Naszej galaretki),jeżeli akurat nie mamy to tak jak ja można przez wycięte z kartki lub gotowe szablony posypać rozpuszczalnym kakao lub startą czekoladą.
PTASIEGO MLECZKA
Porady
1. Do wykonania „Ptasiego Mleczka” możemy użyć galaretki w dowolnym , ulubionym smaku.
2. Jeżeli chcemy rozpuścić galaretkę w TM : wsypujemy galaretkę do naczynia miksującego, wlewamy gorącą wodę i mieszamy – 2 min. / obr. 3
3. Czas ubijania śmietany zależy od jej rodzaju.
SMACZNEGO !
[[wysiwyg_imageupload:1806:]]
[[wysiwyg_imageupload:1805:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciekawy pomysł z tym mleczkiem skondensowanym - poeksperymentuje Dziękuję Lidio
No to Ptasie mleczko jest takie odświętne- fajne. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/tongue.png" alt="" width="19" height="20"> Ja czasami robię dietetyczne tzn. tylko galaretki+ ubite mleko zagęszczone niesłodzone- 5 MT. POZDRAWIAM. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Zapraszam do wypróbownia, deserek jest bardzo szybki w wykonaniu i na drugi dzień równie dobrze smakuje
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19"> Marzenko nie masz u Siebie tego przepisu ?
Super pomysł na deser ja robię takie podobne ciasto na zimno - śnieżki plus galaretki (na 1 śnieżkę - 1 galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wody), ciacho jest pyszne i lekkie i można zrobić różnokolorowe warstwy Monisiu Twój deserek wypróbuję dziękuje i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Świetny deserek na niedzielę. Dzięki Monis.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19"> Haniu z motylkiem też by się wymieszało,to nic złego - nie przekraczamy obr.3
Ważne żeby była jednolita masa
Moniczko dzięki na co ślepemu oczy dopiero zobaczyłam
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu ja po ubiciu śmietanki wyjęłam motylek
Moniczko ,czy galaretki ze śmietaną też mieszamy motylkiem?
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.